fbpx

Чи залежить інтелект від почуття гумору

Діліться інформацією з друзями:

Спробуйте згадати в своєму оточенні людей з відмінним почуттям гумору. Чи можна назвати їх інтелектуально розвиненими?

Або ж гумор і інтелект ніяк не пов’язані? За останні десятиліття було проведено багато досліджень на цю тему.

Ранні дослідження

Перш ніж дослідники почали звертати увагу на зв’язок між інтелектом і гумором, багато психологів та соціологів визначили так званий емоційний інтелект (а також соціальний). Вони вірили в те, що люди з хорошим почуттям гумору здатні комфортно себе почувати в будь-якому суспільстві.

У 70-х Вільям Хаук і Джон Томас, два дослідники з Університету Бакнелла, перевірили 80 школярів, щоб визначити, чи існує кореляція між інтелектом, почуттям гумору і творчим мисленням. Результати показали кореляцію .89 між інтелектом і творчим мисленням і .91 між інтелектом і гумором. У цих дивних позначеннях важливо одне: це дуже висока кореляція.

Дослідження в 90-х

Протягом 90-х років спостерігалося зростання досліджень головного мозку. Вони показали, що в лівій півкулі знаходяться центри, що відповідають за вербальне, логічне, лінійне мислення, а права півкуля відповідає за візуальні, художні, креативні можливості, а також за здатність вирішувати проблеми.

Взявши цю інформацію, біолог Майкл Джонсон провів дослідження, де хотів виявити кореляцію між сприйняттям, моторними навичками і умінням розуміти і створювати гумор. Учасникам цього дослідження було запропоновано оцінити  32 жарти, а потім вирішити 14 завдань на візуальну маніпуляцію. Його результати показали кореляцію між тими, хто добре знався на проблемах і вмів розуміти гумор в жартах.

Інший дослідник, Деніел Холт, вивчив співвідношення гумору і обдарованості у дітей шкільного віку. Він прийшов до висновку, що обдаровані учні мають кілька загальних характеристик, одна з яких – «просунуте почуття гумору».

Ще одне дослідження показало, що серед 185 студентів коледжів люди з високим інтелектом могли краще оцінювати і відтворювати гумор, створюючи підписи до мультфільмів. Вже тоді вчені знали, що розуміти і створювати гумор – не одне й те саме. Є люди, які можуть оцінити тонкий жарт, але не здатні придумати подібний.

2000-і роки

Дослідження перекочували в наступне століття і лише підтвердили інформацію з століття минулого. У 2010 році дослідники Університету Нью-Мексико провели дослідження за участю 400 студентів, в рівній мірі розділених по статі. Вони були протестовані на рівень інтелект, абстрактні міркування і здатність створювати гумор за допомогою написів до трьох карикатур. І знову високі оцінки тесту на інтелект корелювали зі здібностями розпізнавати і створювати гумор.

Нейронаука показує справжній стан справ

У 2009 році А. Кларк опублікував книгу під назвою «The Pattern Recognition Theory of Humor». Не вдаючись в термінологію і науковий контекст, Кларк говорить, що ми розуміємо мову, отже і світ, встановлюючи закономірності (патерни). Патерни в мові дозволяють нам розуміти і цінувати гумор більш витонченими способами в міру нашого розвитку. Крім того, якість цього розуміння відрізняється у різних людей, тому деякі з них більш вправні в оцінці гумору і його створенні. Якщо вірити Кларку, вся справа в мозку.

Нейробіологи розглядали області головного мозку, які активуються гумором. Дослідники зі Стенфордського університету на чолі з доктором Алланом Рейссом, неврологом і дитячим психіатром, вивчають мозок дітей за допомогою МРТ, коли ті дивляться гумористичні ролики. У них, як і у дорослих, активується мезолімбічний регіон мозку. Гумор також активує скронево-потилично-тім’яний перехід, який є тією частиною мозку, яка обробляє несподівані ситуації і невідповідності. Це має сенс, тому що часто гумор виникає як реакція на щось невідповідне і малоочікуєме.

Гумор і людські гормони

Рейсс також зауважив, які гормони виділяються (вивільняються), коли гумор розуміється і цінується.

ендорфін

Він вивільняється під час щастя, фізичних вправ, дотиків іншої людини і так далі. Нові дослідження показують, що гумор також сприяє цьому.

кортизол

Кортизол відомий як гормон стресу. Дослідники в Університеті Лома-Лінди намагалися дізнатися, знижується виробництво кортизолу під час гумору і чи може гумор зменшити шкоду нейронам, що викликається кортізолом. Відповідь: двічі «так».

Як бачимо, зв’язок між почуттям гумору і інтелектом однозначно існує. Але незалежно від того, що скажуть вчені в найближчі роки, все ми знаємо одне: ми цінуємо дотепну людину, яка змушує нас сміятися.

Смійтеся, жартуєте, розвивайте почуття гумору. 

Джерело:https://emosurf.com/post/7456