fbpx

Чорнобильці обирають санаторій на власний розсуд (перелік)

Діліться інформацією з друзями:

Громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, можуть самостійно обирати собі курорт для оздоровлення.

Якою складною не була б ситуація в державі, питання захисту постраждалого залишається пріоритетним. Йдеться передусім про вирішення медичних і соціальних проблем, що виникли внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це головна мета й основні вимоги Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Найбільш важливим фактором соціального захисту населення є збереження та відновлення здоров’я людей, які зазнали радіаційного впливу. Завдання полягає в тому, щоб домогтися комплексного медико-санітарного забезпечення постраждалого населення, ефективного санаторно-курортного лікування та оздоровлення.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» держава гарантує постраждалим право на безоплатне санаторно-курортне лікування.

Задля поліпшення якості санаторно-курортних послуг і прискорення процедури надання послуг з оздоровлення постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 854 «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» затверджений Порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Зазначеним Порядком передбачено оздоровлення громадян, віднесених до категорії 1, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та дітей з інвалідністю, що пов’язана з цією катастрофою.

Громадяни, котрі належать до цієї категорії, мають можливість обрати заклад санаторно-курортного лікування за власними вподобаннями (відповідно до профілю захворювання) і пріоритетів. Оздоровлення відбувається на підставі укладання тристоронньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та управлінням соціального захисту населення. Гранична вартість путівки при виборі санаторію цього року була визначена в розмірі:

– для осіб, віднесених до категорії 1,– 7300 гривень;

– для осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта й спинного мозку) – 22 200 гривень;

– для дітей, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, та одного з батьків або особи, яка їх замінює,– 14 500 гривень).

У 2019 році своїм правом вільного вибору оздоровчого закладу та санаторно-курортного лікування скористалося 315 осіб ( у тому числі 14 дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, у супроводі одного з батьків), що становить 100% від потреби.

Найбільший попит цього року був на санаторно-курортні заклади:

– санаторій ім. Пирогова, Одеська область;

– санаторій «Карпати», Закарпатська область;

– санаторій «Пролісок», Волинська область;

– санаторій ім. Горького, Одеська область;

– санаторій «Дніпро-Бескид», м. Трускавець Львівської області;

– санаторій «Оризонт», Одеська область.

Після проходження санаторно-курортного лікування особам, для взяття їх на облік повторно, необхідно подати заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о, копії паспорта, пільгового посвідчення і вкладки.

За більш детальною інформацією звертатися до управління праці та соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому: м. Рівне, вул. Соборна, 12, каб. 3; телефон для довідок 64-89-34.

Наталія МИХАЛЮК, начальник відділу соціального захисту осіб, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС, міського управління праці та соціального захисту населення