fbpx

Білоруських IT спеціалістів готова прийняти Україна

Діліться інформацією з друзями:

Уже шосту добу поспіль Білорусь переживає одну з найглибших політичних криз за свою історію. У зоні ризику опинилась найбільш прогресивна сфера бізнесу країни – IT-сектор, який кілька років поспіль активно розвивався та забезпечував до 10% ВВП країни.

 Нещодавні серйозні обмеження з доступом до мережі Інтернет, мобільним зв’язком та систематичні перебої в роботі банківської системи змушують ІТ-компанії Білорусі шукати можливості для переїзду в інші країни. Це вимушений для них захід, щоб зберегти свій бізнес, своїх клієнтів та надалі виконувати зобов’язання за чинними угодами.

Михайло Федоров: Україна готова забезпечити умови для роботи ІТ-фахівців з Білорусі

Разом з українським ІТ-бізнесом Міністерство цифрової трансформації готове створити всі необхідні умови для комфортного переїзду ІТ-компаній та фахівців до України. Українська ІТ-компанія може запросити до себе на роботу такого іноземця. З-поміж документів він надає компанії лише копії свого паспорта із завіреним перекладом та кольорове фото 3,5х4,5. Потім компанія звертається із заявою до Центру зайнятості, до якої додає копії паспорта іноземця, фото та проєкт трудової угоди з ним. Протягом 5-7 днів Центр зайнятості видає такий дозвіл. Все. Іноземець може легально проживати та працювати в Україні. Цим механізмом може скористатися будь-який іноземний спеціаліст незалежно від його рівня кваліфікації.

 Крім того, за підтримки Уряду ми також забезпечили можливість іммігрувати до України 5000 висококваліфікованих ІТ-спеціалістів. Вони можуть отримати посвідку на постійне проживання та роботу в Україні впродовж 10 років.

 Імміграція в рамках квот дозволяє іноземним ІТ-спеціалістам працевлаштуватися на тих самих умовах, що й громадяни України. Не прив’язуватися до конкретних термінів перебування в нашій країні та до конкретного місця роботи чи посади. Також вони можуть стати приватними підприємцями та імігрувати до України разом зі своїми родинами.

 Хочу нагадати, що в нашій країні зареєструвати ФОП, внести зміни чи закрити підприємницьку діяльність можна повністю онлайн. В Україні – одна з найшвидших і найпростіших процедур реєстрації підприємця. Для заповнення форми необхідно лише кілька хвилин і не потрібно мати спеціальні знання. Повідомлення про реєстрацію з’явиться у кабінеті і буде надіслане електронною поштою.

 5000 квот розподілені по областях України, в яких зосереджена найбільша кількість IT-компаній. Дніпропетровська, Одеська та Львівська області можуть залучити по 600 іноземних фахівців, Харківська – 700, а місто Київ отримало 2 500 квот.

 Аби скористатися квотами, іноземні спеціалісти, що вже мешкають в Україні, мають подати свої документи у територіальний підрозділ Державної міграційної служби за місцем своєї реєстрації. А фахівці, що перебувають за межами нашої країни, – у консульські установи України за кордоном. Як оформити дозвіл українською та англійською мовами, можна прочитати на сайті Міністерства цифрової трансформації: https://bit.ly/3iATsV6.

 Ми готові у режимі 24/7 надавати сприяння та консультаційну підтримку іноземним ІТ-спеціалістам, які бажають локалізуватися в Україні. Для отримання консультації вони можуть звернутися за номером +380 50 516 64 35.

 Сподіваюся, що запропоновані нами можливості дозволять ІТ-компаніям Білорусі вистояти в умовах кризи, щоб потім повернутися на батьківщину економічно сильними і готовими підтримати свою країну.

 Я солідарний з технологічним бізнесом Білорусі, який звернувся до влади з відкритим листом. Солідарний у тому, що стартапи не народжуються в атмосфері страху і насильства. Бізнес народжується, росте і процвітає в атмосфері свободи і відкритості.

Хай живє Бєларусь!

 

 

 

Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр України — Міністр цифрової трансформації