fbpx
Колоритною бабусею виявилася берегиня традицій на Рівненщині

Колоритною бабусею виявилася берегиня традицій на Рівненщині

Діліться інформацією з друзями:

Берегиня традицій свого краю живе у Немовицькій громаді на Рівненщині. Марія Данилівна Одарчук знає та виконує дуже багато старовинних псалмів, колядок, весільно-обрядових та інших пісень.

«Приїздіть! У нас така колоритна бабуся!» – потелефонувала днями моя колега з Немовицької громади Оксана Матюк, спеціалістка з культури в місцевій сільській раді. Мова йшла про 80-річну Марію Данилівну Одарчук, яка знає та виконує дуже багато старовинних псалмів, колядок, весільно-обрядових, поховальних, сирітських пісень тощо. Розповідає Ірина РАЧКОВСЬКА-БАКОВЕЦЬКА, директорка Рівненського обласного центру народної творчості.

Вона з Іллею Закіровим, студентом-фольклористом з КНУ, годин зо три записували спів і розповіді Данилівни та її активної до розвитку традицій у селі доньки Антоніни. 

Берегиня традицій свого краю

Пані Марія розповіла про особливий звичай у селі Немовичі – «Старці» на Варвари. Група молоді переодягається у старців (бідних людей, які колись ходили просити милостиню) і ходять ввечері на свято Варвари по хатах – віншують і просять щось дати. Їх обдаровують, а хто надумає уникнути цього, то старці нароблять шкоди біля хати, у дворі, з домашнім господарством. Скоріше, така традиція пов’язана з частим перебуванням у селі справжнього старця, про якого згадує Марія Данилівна, що приходив у період її молодості на місцевий сільський базар і співав псалми, грав на гармошці й виконував старовинні народні пісні, розповідав притчі та багато молитв. Одну з таких жінка запам’ятала й до цих пір нею молиться:

На Божой гори церковка стояла,

Там Божа Мати спочивочок мала.

Пошов до її Син її: «Матьонко любезная!»

А вона каже: «Сину не спала, 

Тебе в сни видала:

по темний ліс подведено, 

терновим винком наложано,

под нихти цвахи забивано,

християнску кров розлівано». 

В неділю пораненько

Зойшло сонце раненько,

Взяла Мати Сина за рученьку,

Повела на утреню,

з утреня на службу,

Із служби на море.

На мори камень лежить

На камені престол стоїть

На престолі книги лежат і свічки горять

Стоїть Бог, головку склонив:

«Ох ти Петре, ох ти Павлє,

Не бойтеса мої муки,

Возмите хреста в руки

Пойдите по всому свиту,

Скажите старому, малому,

Убогому і багатому, –

Хто буде Божої Матьонки сон пам’ятати,

Не буде в води потопати,

В вогні помирати

І з наглої смерти помирати.

Царски Ворота одчиняцца, 

А пекельні зачиняцца

І Господь Бог вселицца».

Господи Боже, занеси мою душу

До святого Єрусаліма,

Де Господь Бог спочиває

Тило й душу очищає.

Марія Данилівна та її донька Антоніна розповіли, що в їхньому селі та безпосередньо в їхній родині до цих пір на поминальні дні, особливо перед Різдвом, проводять обряд «святкування  Дідів і Баб» (коли в домівки приходять душі померлих родичів) – коли всі повечеряють, їжа залишається на столі, тільки замінюються чисті ложки (виделки не можна, бо душі можуть поранитися). Все це залишається на ніч. Декому з села, хто не дотримується обряду, вночі сняться померлі родичі, що хочуть їсти, а їх не пригощають…

Колисанки для дітей і дорослих

Знає Данилівна й цікаві колисанки як для діток, так і жартівливі для дорослих про «мамку одну, а батьков п’ять». Показала свої хустки, які ще за польські злоті купувала, а також автентичні сорочки й фартушки, які сама шила й вишивала гладдю.

Колоритною бабусею виявилася берегиня традицій на Рівненщині - фото 1

Вона неймовірно натхненна жінка – дуже багато молиться за Україну і свій народ. Щиро бажає, щоб усі українці дожили до її літ і ще й пережили! Дай Боже бабі Марії ще довго залишатися берегинею традицій свого краю, а її родині – достатку та щасливої долі у своїй, нашій державі!

  • Життя з чистого листка
    Ірина Геворгян – із Горлівки, що на Донеччині. Вторгнення окупантів у 2014 році вигнало її родину з рідного дому, змусило покинути розкручений бізнес. Спочатку сім’я перебралася у Костянтинівку, а з початком повномасштабного вторгнення – у Рівне. Ірина розповідає про себе…

Читайте також: