fbpx

70% газопроводів Рівненщини – у державній власності

Діліться інформацією з друзями:

Система газопостачання Рівненської області – це велика розгалужена мережа газопроводів довжиною 10,2 тис км.

З них майже 70 % – у державній власності та  не підлягають приватизації. Газопроводи передано на обслуговування Фонду держмайна України через Міністерство палива та енергетики у відповідності до укладеної угоди із додатками. Згідно з нею – газопроводи утримує та відновлює АТ «Рівнегаз».

На Рівненщині оператор газорозподільної системи чітко дотримується цієї угоди. Щодо газових трубопроводів, які споживачі будували власним коштом, то вони вважаються комунальним майном і їх теж експлуатує Рівнегаз.



19 січня під час позачергової сесії Рівненської обласної ради окремі депутати закликали створити нове газове господарство, яке утримувало б газопроводи області. Як зазначив голова правління АТ «Рівнегаз» Петро Дубас, у такому випадку споживачам природного газу доведеться платити значно більше, тому що тариф буде вищим. Адже впродовж 60 років підприємство забезпечує цілодобове обслуговування газових мереж і доставку блакитного вогника до домівок 265 тисяч мешканців Рівненщини.

Наразі тариф за розподіл природного газу становить 1,68 грн без ПДВ. Ціна на нього є ринковою та середньою порівняно із іншими регіонами України. На сьогодні АТ «Рівнегаз» має 460 млн. боргу за отриманий технологічний газ в 2014-2019 р. Цей борг абсолютно співрозмірний із отриманими збитками за відповідний період через недолугу тарифну політику НКРЕ КП, яка з 2014-го року не переглядала тарифів на розподіл. Вирішити проблему штучно створених боргів може законопроект 3800 -1, зареєстрований у Верховній Раді України, у якому передбачено списання цих боргів.