fbpx

40 годин місто Рівне засипало снігом

Діліться інформацією з друзями:

До Рівного повернулася справжня зима, якої не було в останні кілька років. Щоправда, принесла не стільки радості, як клопотів. Адже безперервний снігопад, що не стихав мало не дві доби, суттєво ускладнив рух транспорту і пішоходів. Та якщо порівнювати з тим, що через негоду творилося у Європі та Америці, рівняни відбулися легким переляком. Більше того, Рівне поставили у приклад іншим. А все завдяки тому, що місто завчасно мобілізувалося, щоб протистояти примхам погоди.

Штаб по боротьбі з негодою, який очолив сам міський голова Рівного Олександр Третяк, розгорнув діяльність, щойно синоптики попередили про наближення циклону, який супроводжувався значними снігопадами та поривами вітру. Відтак у повну бойову готовність були приведені всі комунальні служби, які в неділю ввечері приступили до роботи в режимі 24/7. На допомогу їм прийшли створені з ініціативи Олександра Третяка та волонтерів ГО «Rivne4x4» оперативні групи, які, патрулюючи містом, допомагали тим, хто потрапив у біду.

Станом на ранок понеділка на дорогах міста працювали дев’ять одиниць техніки, а вісім розчищали тротуари. Двірники почали відкидати сніг на вулицях ще з 05.30 ранку.

Чимало турбот випало на долю патрульних Рівного, в тому числі й начальника патрульної поліції Сергія Мерчука, які безперервно впродовж дня супроводжували снігоприбиральні машини, забезпечуючи порядок дорожнього руху в місцях обмеження. Не раз виручали громадян, які потрапили в скрутне становище. Про один із таких випадків розповіли на сторінці Рівнеради у Фейсбуці: «Восьмого лютого до патрульних зателефонувала рівнянка, котра повідомила про те, що на вул. Княгині Ольги, 1 перебуває безхатченко. Жінка хвилювалася, що чоловік у таку негоду може замерзнути. На місце оперативно приїхали патрульні, які передали безхатченка представникам Товариства Червоного Хреста.

– З початку ініціативи (з 1 по 7 лютого включно) врятовано 21 людину. В неділю, 7 лютого, для прикладу, було три виклики. Позитивна тенденція – збільшилася кількість звернень від мешканців. Тож дійсно рівняни не байдужі до чужої біди та готові допомагати», – повідомив командир загону швидкого реагування РОО Товариства Червоного Хреста України Анатолій Каштан.

Не раз у соцмережах з’являлися подяки волонтерам і рятувальникам, які спільно з патрульними моніторили проблемні ділянки доріг і надають допомогу тим, хто цього потребує. В понеділок, для прикладу, вони стали в нагоді пасажирам автобуса сполученням «Київ-Львів-Вроцлав», який застряг на вулиці Данила Галицького. Все через те, що перед «Неопланом» зупинився навчальний автомобіль спецкомбінату і водій автобуса змушений був скористатися екстреним гальмуванням. Це призвело до блокування гальмівних колодок та замерзання пневмосистеми. На допомогу шоферам і 10 пасажирам «Неоплану» приїхала бригада КП «Рівнеелектротранс», пересувний пункт обігріву ПАЗ-672 та волонтери ГО «Rivne4x4».

Утім, попри всі старання міських служб, уже в понеділок зранку стало зрозуміло, що комунальники самостійно не справляться з прибиранням снігу, який сипав з неба, як з решета. Отож міський голова Олександр Третяк звернувся із закликом разом побороти наслідки негоди. Чимало рівнян відгукнулися на пропозицію мера, взявшись за лопати. На вулиці вийшли й управлінці, як-от працівники УЖКГ, які дружно прибирали від снігових заметів прилеглу до управління територію. А педагоги та батьки учнів Рівненської ЗОШ №13 разом почистили шкільну територію від снігу.

«Нині зима подарувала справжню чарівну казку із заметами, завіями, хурделицями, – написав у своїй сторінці у соцмережі директор школи Михайло БЄЛІК. – Снігу насипало стільки, що двірники закладу розчищати доріжки не встигали. Тому адміністрація звернулася до батьківської громади з проханням допомогти. І робота на шкільному подвір’ї закипіла! Учителі фізкультури разом із шістьма батьками, однією мамою і бабусею взялися до діла. Щиро дякуємо батькам, учителям за небайдужість, підтримку і розуміння!»

У вівторок до боротьби з наслідками стихії в Рівному залучили техніку (КрАЗ та МАЗ) Національної гвардії, яка буксирувала фури на вулиці Київській, та військових ОК «Захід», які допомагали розчищати проблемні ділянки (перехрестя Ст. Бандери – Кн. Ольги; мікрорайон Північний) та доїзди до об’єктів соціальної сфери.

– На оперативній нараді з керівниками усіх служб та управлінь ми скоординували свої дії, визначили відповідальних за кожний із стратегічних напрямків, щоб протидіяти надзвичайній ситуації, що склалася, – розповів міський голова Рівного Олександр Третяк. – Водночас ми задіяли всі можливі ресурси: як технічні, так і людські. До комунальних служб долучаються військові ОК «Захід», взяли «на озброєння» дві одиниці техніки Національної гвардії та задіяли людські ресурси волонтерів.

У середу зранку Рівне повернулося до свого звичного життя. Втім, комунальники, які продовжують розчищати пішохідні зони, напоготові. Адже синоптики прогнозують погіршення погодних умов уже найближчими днями.

– У четвер, 11 лютого, – прогнозує начальник Рівненського обласного гірометцентру Богдан Масовець, – очікується помірний, місцями значний сніг. Вночі подекуди дощ. Місцями ймовірні ожеледь, хуртовина, налипання мокрого снігу. Водіям не варто без потреби вирушати в дорогу, бо зберігатиметься ожеледиця та утворюватимуться снігові замети. У цей день очікується південно-східний вітер, 7-12 м/с, вдень пориви до 15-20 м/с. Температура вночі становитиме 5-10 градусів морозу, а вдень – 1-6 градусів морозу.

На п’ятницю прогнозується помірний, місцями значний сніг, а на суботу – помірний сніг. Температура вночі опуститься до 11-16 градусів морозу, а вдень становитиме 9-14 градусів морозу.

Що ж, зима продовжує правити бал. Адже це її пора.

Василь ГЕРУС