fbpx
Барбара Стрейзанд

Голлівудська зірка із українським корінням відзначає День народження і підтримує Україну

Діліться інформацією з друзями:

Відома голлівудська зірка, одна з найпопулярніших американських акторок і співачок єврейського походження Барбара Стрейзанд відзначає сьогодні День народження.

Як зазначає Diaspora.ua – її рід мав певний зв’язок з Україною.

Американська вокалістка, композиторка, авторка текстів, продюсерка, акторка, режисерка та продюсерка фільмів Барбра Стрейзанд, яка є володаркою двох Оскарів, а також премій Еммі, Ґреммі та Золотого глобусу народилася 24 квітня 1942 року у Брукліні (Нью-Йорк) у єврейській сім’ї.

Її батько, якого вона не пам’ятає (він помер, коли доньці виповнився рік), також народився в цьому місті. А от дід і бабця голівудської кінодіви були з України.

Звідки українські корені у Барбари

Найбільше відомо про її діда – Ісаака Стрейзанда з містечка Бережани (за іншою версією він народився у Бучачі, але навчався і перед еміграцією жив у Бережанах).

Як зауважує біограф акторки Крістоф Мірамбо у книзі «Барбара Стрейзанд. Біографія», сім’я Стрейзандів не уникла бідності, яка була у малих галицьких містечках. Коли юнакові виповнилося 19 років, він вирішив шукати кращого життя за океаном. У січні 1898 року він емігрував до Штатів.

У декларації, під час проходження митного контролю в Нью-Йорку, Ісаакові Стрейзанду написали:

“Національність: галицька. Останнє місце проживання: Бережани. Грошей не має”.

У  Нью-Йорку він почав нове життя і за кілька років одружився із Анною (Енні) Кестон, яка також була з єврейських емігрантів. (За одними даними Анна народилася в Галичині, за другими – на Волині). Ісаак був кравцем, Анна – кухаркою, жили досить скромно, але виховали п’ятеро дітей. Еммануїл Мендель Стрейзанд, батько Барбри – найстарший син Ісаака та Анни – став учителем в середній школі і одружився із співачкою. Саме в цьому шлюбі 24 квітня 1942 р. народилася Барбра, яка нині має світову славу. Її дід Ісаак Стрейзанд пережив свого сина на 22 роки і помер у лютому 1965 р.

Барбара підтримує Україну

Від початку повномаштабного російського вторгнення в Україну Барбара підтримує Україну. У вересні 2022 року вона стала амбасадоркою платформи UNITED24 – фандрейзингової платформи, створеної для збору пожертв на підтримку України.

Акторка обрала для себе напрям “Медична допомога”, і перший проєкт, який вона підтримає  — “24 тисячі друзів України”, що має залучити 24 000 підписників на щомісячний внесок у 24 долари на медичну допомогу українцям. Сама Барбара до того, як почати агітувати допомагати Україні інших, 

Приєднавшись у вересні до «24 000 друзів України», Барбара зробила переказ на 24 000 доларів, тож внесла кошти на 1000 місяців наперед. Тепер її щедрого внеску вистачить на 2 000 місяців

Ця новина про долучення улюблениці мільйонів Барбари Стрейзанд до активної підтримки України в умовах російсько-української війни стала важливим символом підтримки України, у українці стали ще більше любити і поважати її.

Читайте також: Пошук барбара Актор “Зоряних воєн” Марк Гемілл зібрав кошти на 500 дронів для України