fbpx

Де та коли вперше приготували шоколад

Діліться інформацією з друзями:

Історія шоколаду налічує понад три тисячоліття. Плоди какао були відомі ще цивілізації ольмеків — американських індіанців, які жили за тисячу років до нашої ери.

Тому, найімовірніше, вперше шоколад приготували в Америці близько 3000 років тому. Батьківщина дерева какао — тропічна зона Північної та Південної Америки, тож першими шоколад стали готувати індіанські народи. Найімовірніше, це були ольмеки, що жили на території нинішньої Мексики в 1-му тисячолітті до н.

Пізніше їх починання перейняли майя та ацтеки. Індійський шоколад був рідким і до того ж гострим, оскільки в нього додавали прянощі, серед яких був перець. 

Племена майя вірили в бога какао та пили шоколад під час ритуалів, як священний напій. Ацтеки називали плоди какао їжею богів, вважали, що вони дають духовне прозріння.

Спочатку шоколад вживався лише як напій. З мови мексиканських індіанців слово “шоколад”, вірніше “чокоатль”, перекладається як “гірка вода” або “вода та піна”. Напій був досить в’язкий, гіркий, готувався зі спеціями та пахучими травами. Таким його дізнався і перший європеєць Христофор Колумб, який доставив плоди какао серед інших дивовиж іспанському монарху. Проте ціле століття напій був у забутті.

По-справжньому його розкуштував Фернандо Кортес, намісник короля в Новій Іспанії. Підкорюючи частину Мексики, він оцінив енергію індіанського напою, що бадьорить. До того ж плоди какао використовувалися місцевим населенням як гроші. Дізнавшись про це, Кортес став найбагатшим власником какаових плантацій.

З подачі Кортеса напій став популярним при іспанському дворі. При цьому шоколад настільки сподобався, що його стали пити у всіх знатних будинках. Прості смертні спробувати напій не могли: він був такий дорогий, що за кілька кілограмів зерен какао можна було купити хорошого раба.

У 19 столітті шоколад зазнав революційної трансформації з винаходом твердого шоколаду голландським хіміком на ім’я Коенраад Йоханнес ван Хоутен. Ван Хаутен знайшов спосіб відокремити тверді частинки какао від какао-масла, в результаті чого отримав порошок, який можна було змішати з молоком і цукром, щоб створити гладку тверду плитку шоколаду. Цей процес зробив виробництво шоколаду більш ефективним і доступним, що дозволило шоколаду стати популярним ласощами для мас.

В 1879, після восьми років експериментів, швейцарець Даніель Петер вперше випустив на ринок твердий молочний шоколад. Того ж року винахідник Рудольф Ліндт з Берна, зробивши оригінальний пристрій, почав займатися виробництвом шоколаду fondat, який танув у роті.

Цей шоколад мав такий успіх, що двадцятьма роками пізніше цюріхський кондитер Рудольф Шпрюнглі виклав за винахід Ліндта 1,5 млн франків, на які можна було купити 435 кг золота.

З розвитком цивілізації процес виробництва шоколаду став дешевшим, а сам шоколад доступнішим.

Однак паралельно з масовою культурою споживання в Європі народилася елітарна культура, для заможних поціновувачів. Сьогодні у світі кілька елітних шоколадних марок. Завдяки їм виробництво шоколаду зведено рівня мистецтва.

Читайте також: На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії – Генштаб