fbpx

Як змінилася ціна на борщовий набір за півроку війни?

Діліться інформацією з друзями:

 Вартість приготування українського борщу під час війни зросла на 27%. 

Аналітики всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua провели дослідження щодо зростання цін на продукти за період війни. Фахівці обчислили, яка середня вартість домашнього борщу. 

Традиційна страва стає все дорожчою. Більшість продуктів, які входять до складу української страви зросли у ціні: від 7% до 114%

Найменше з продуктів подорожчала соняшникова олія – ціна зросла на 7%. Сметана з лютого по серпень підскочила у ціні на 32%.

 Картопля у середньому подорожчала на 40%, морква  – на 48%, а м’ясо свинини – на 30%.  Водночас значно зросла ціна на томатну пасту – на 54%, станом на 31 серпня вона вартує в середньому 49,5 грн за 350 г, тоді як у лютому ціна становила лише 32 грн. Зазначимо, що понад вдвічі підскочила ціна на ріпчасту цибулю – на 114%.  Пояснюється це зі скороченням виробничих площ під дану культуру і різким зниженням врожаю цибулі.

Проте, є продукти які впали в ціні: капуста та буряк.

Скільки коштує приготувати борщ на сім’ю?

За основу підрахунків взято класичний рецепт борщу з розрахунком на 3,5-4 літра. 

У висновку зауважимо, що станом на сьогодні каструля червоного борщу в середньому обійдеться українцям майже у 144 грн, що на 27% дорожче, ніж до війни.