У яких продуктах багато вітаміну D

Щоб постійно бути в курсі новин підпишіться на наш Telegram

Вітамін D пришвидшує обмінні процеси, допомагає засвоюватися кальцію та регулює імунні реакції. З його дефіцитом пов’язують схильність до депресії, слабкість м’язів та синдром полікістозних яєчників. Тому нам слід подбати про адекватне надходження вітаміну до нашого організму.

Вітамін D синтезується у шкірі під дією сонячних променів. Щоб запасу цього вітаміну вистачило на 2–4 доби, достатньо на чверть години виставити руки-ноги на сонце. Проте взимку сонце визирає з-за хмар рідко. А оскільки вітамін D виконує ряд важливих функцій в організмі, то потрібно споживати більше продуктів, які його містять.

Риба, яйця, молоко

Найбільше вітаміну D міститься у морській рибі – лососі, форелі, палтусі, скумбрії, трісці та макрелі. Але важливо, як ви її приготуєте. Найкращий варіант – відварити, запекти або стушкувати, оскільки при смаженні вітамін D руйнується. Альтернативний варіант “для лінивих” і тих, кому вічно не вистачає часу – консервований тунець та сардини або маринований атлантичний оселедець, які можна додавати у салати. Проте якщо ви – гіпертонік або маєте проблеми з нирками, краще надати перевагу консервованому оселедцю: у маринованому – багато солі.



У менших кількостях цей вітамін міститься у яєчних жовтках, коров’ячому молоці і продуктах, виготовлених з нього, зокрема, у вершковому маслі, печінці та інших субпродуктахм’ясі (свинині, яловичині) й птиці (індичці, качці, курці), а також у натуральних зрілих сирах і сирах з пліснявою. Як бачимо, всі продукти з цього переліку – тваринного походження.

У рослинній їжі вітаміну D – менше. Лідер за кількістю мікроелемента – рослинні олії. В нижчих концентраціях він присутній в апельсиновому соку і грибах (в останніх він виробляється під дією ультрафіолету).

За матеріалами інтернет-видань.

Діліться корисною інформацією з друзями: