Час від часу кожна людина має здавати аналіз крові на цукор. Всесвітня організація охорони здоров`я (ВООЗ) взагалі рекомендує після 40 років здавати такий аналіз кожних три роки.
Аналіз крові на цукор дозволяє перевірити роботу організму, виявити деякі порушення та навіть серйозні хвороби. Для прикладу, діабет. Щоб результати тесту були максимально точними, перед забором біологічного матеріалу потрібно дотримуватися певних правил.
Що не можна їсти перед здаванням крові на цукор – Факти ICTV запитали в лікаря-ендокринолога Ілони ХАНЬКО.
Як підготуватися до аналізу крові на цукор
Аналіз проводиться лише вранці та натщесерце, незалежно від того, будуть брати кров з пальця чи вени.
Ілона Ханько зазначає, що перед здаванням крові на глюкозу потрібно дотримуватись двох правил:
- 1). За день до здаванням крові не можна зловживати солодощами та жирними продуктами. Це може вплинути на результати обстеження.
- 2). Перед аналізом «на цукор» потрібно витримати щонайменше 8 годин голоду. Це означає, що не можна нічого їсти пізно ввечері та зранку.
– Ви маєте повечеряти не дуже пізно. А наступний ваш прийом їжі має бути вже зранку після здавання крові на цукор, – радить ендокринолог.
Лікар додає: якщо поснідати перед здаванням аналізу (особливо чимось жирним чи солодким), то в крові буде багато мікрочастинок жиру. Відповідно не вдасться зробити якісне обстеження, тож результат буде неточним.
– Пити воду в цей час можна, але не солодку, а звичайну, – додає Ілона Ханько.
Також фахівці не радять перед аналізом чистити зуби або жувати жуйку, оскільки навіть мінімальні дози цукру, що містяться в них, можуть вплинути на результат дослідження.
Норма показників глюкози в крові
Норма глюкози (цукру) в крові для дорослої людини – 3,5-5,7 ммоль/л.
- Для дітей – 4,2-6,4 ммоль/л.
- У людей похилого віку та під час вагітності – 3,3-6,5 ммоль/л.
Зверніть увагу, що протягом дня (залежно від багатьох факторів) рівень глюкози в крові може змінюватися – зростати чи знижуватись. Це нормально.
Якщо він змінюється в діапазоні норми, тоді все гаразд. Проте якщо він опускається нижче (гіпоглікемія) або вище (гіперглікемія) здорового діапазону і не лікується, це може стати небезпечним.
Владислава ТКАЧЕНКО
Читайте також: Маєте хронічні хвороби – потурбуйтесь про додатковий захист