Нещодавно у Львові в рамках форуму індустрії туризму та гостинності відбулася ХХ Міжнародна виставка-ярмарок «ТурЕКСПО-Львів». Програма форуму була насичена яскравими презентаціями, туристичними дискусіями, різноманітними тематичними заходами, виставками, експозиціями, спрямованими на розвиток і просування туристично-готельної справи. Та рівнянок найбільше привабила спеціалізована виставка «Готельний та ресторанний бізнес».
Її учасниками були гастрономічні консультанти, відомі ресторатори, бренд-шефи ресторанів, власник популярного проекту GastroSreda, консультант Metro Cash & Carry, лідер громадського руху за здорову, чисту, чесну їжу Slow Food Kyiv, національний експерт проекту Європейського Союзу «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» з питань розвитку сільських територій.
– Ми відвідуємо такі форуми щороку. У попередні роки були в Києві, нині їздили до Львова. Звісно, рівень організації інший: у столиці все проводиться набагато масштабніше і помпезніше. У Львові все зосередилося за однією адресою, у двоповерховому приміщенні, і це зручно. І новинок було чимало, з багатьох напрямів,– розповідає Світлана Рибачок.
Підготовку слухачів для готельно-ресторанного бізнесу Рівненський ЦПТО проводить з 2011 року. Тут готують агентів з організації туризму, адміністраторів, офіціантів, барменів, покоївок, кондитерів, кухарів, перукарів, манікюрників, педикюрників.
Для цього є окреме навчальне відділення, що на вулиці Підкови, 17а у Рівному. Без перебільшення, це заклад європейського зразка. Комплекс складається з двох частин: навчально-виробничої бази і комфортного гуртожитку для іногородніх слухачів з усієї України. До послуг слухачів – просторі майстерні, лабораторії, кабінети, оснащені найсучаснішим високотехнологічним обладнанням. При цьому тут постійно слідкують за новинками.
– На львівському форумі було представлено багато різноманітного обладнання, мета якого – зробити сервіс зручнішим, а обслуговування якіснішим. Тут був представлений як одноразовий спецодяг, взуття, щітки, халати, одяг для покоївок, рестораторів, так і сучасне обладнання, яке можуть дозволити собі великі ресторани. Бо ціна його досить висока – близько 16 тисяч євро. Вдома таку машину не поставиш. А наш навчальний заклад дуже добре оснащений професійними новинками і постійно оновлює базу. Але, перш ніж працювати на сучасному обладнанні, його треба досконало вивчити, – розповіла Світлана Клімчук.
Відвідування таких форумів допомагає майстрам тримати професійну форму, під час навчального процесу своїми знаннями ділитися зі слухачами, заохочувати їх до серйозної роботи, демонструвати розвиток і перспективи галузі. А за якихось п’ять-сім місяців питати будуть вже з них.
Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості
м. Рівне, вул. Пирогова, 8 тел. 0362 68 37 95 cpto.rv.ua cpto@cpto.rv.ua
Оксана ПИЦЬКА