Заготовки на зиму – це не лише традиційний спосіб зберігання продуктів, а й своєрідний шедевр кулінарного мистецтва, де рецепти поколінь передаються з рук в руки.
Однією з таких рецептур є історія, яку розповіла рівнянка Лариса Міхай.
Споконвіку в Молдові помідори на зиму закладалися у діжки, які були своєрідними чарівними посудинами, зберігаючи в собі смак і аромат літа.
Та, звісно, реалії змінилися, і Лариса адаптувала процес до сучасних можливостей. 3-літрові банки стали новими діжками, в яких розцвітає магія зберігання.
Уяви! Твої руки обирають найсвіжіші та найсоковитіші південні помідори, які стануть основою цього дива.
Селера додає легку гіркуватість і свіжість, а часник і кріп – ароматну палітру смаків. Але особливий акцент – це підсмажений болгарський перчик. Його аромат, витриманий на поверхні помідорів, створює неповторний букет.
Роблю вже кілька десятиліть, завжди виходять прекрасно. Мають приємний смак, різкість і грають у роті ще й після Пасхи. – написала Лариса.
Отож, ось і сам рецепт і його складові:
- помідори (бажано південні товстошкірі),
- селера (стебло з листям, чи корінь, не принципово),
- часник,
- кріп і кам’яна сіль(3 ст. ложки на 3-літрову банку),
- підсмажений цілий болгарський перчик з хвостиком і насінням, поверх помідорів,
- олія, на якій він смажився. Вона робить зверху своєрідну захисну плівку, яка не дозволяє помідорам перекисати.
Заливається усе це добро холодною водою з крана і під капронову кришку.
Вже в коментарях пані Лариса додала про смаження перчика:
Перчик не висмажувати сильно. На великому вогні повернути туди-сюди, щоб пришмалився трохи але тримався купи за хвоста. Він як закваситься буде смачний неймовірно.
А про зберігання додала, що зберігають у підвалі:
Але він недостатньо холодний. Поряд теплотраса. Підстиляю під банки клейонку, бо можуть трохи бродити поза кришками) одну банку лишаю в холодильнику, перед тим кілька днів просто в кухні, щоб почалися процеси бродіння
Цей процес – це не просто робота, це своєрідна релігія, де руки стають чарівником, що зберігає миті довгих літ. І коли зима настане, коли природа приховається під ковдрою снігу, ти відчуєш неймовірне задоволення, відкриваючи банку зі збереженим сонячним літом.
Читайте також: Відомий шеф-кухар запропонував рецепт смачного майонезу
- Несподівана користь від кропу на городіЗвичайний кріп, який росте практично на кожній ділянці, оздоровлює землю. Як помітили спеціалісти, кріп створює максимально сприятливе середовище для розвитку тих бактерій, які переробляють залишки рослин на корисний азот.