Народний засіб від усього. Кожна українська господиня точно має на своїй кухні запаси цього пекучого кореня. Важко уявити смачний обід без тертого хрону з бурячком, адже він так смакує до м’ясних і рибних страв.
Також його корінь використовують для консервацій. А ще хрін має цілющі властивості й лікує купу хвороб. Мало хто знає, що за допомогою хрону можна боротися з вірусами, зміцнити імунітет і знизити холестерин.
Народний засіб від усього — корисні властивості для здоров’я
Антибіотик. Корінь цієї рослини має бактерицидні властивості. Якщо його натерти і подихати над ним, можна полегшити симптоми вірусних захворювань. Хрін містить у собі фітонциди, які лікують захворювання дихальних і сечовивідних шляхів.
Потужне джерело корисних мікроелементів. У корені хрону містяться вітаміни групи В, С і РР. За вмістом вітаміну С хрін обходить навіть цитрусові та смородину. Також рослина містить у своєму корені та листі кальцій, калій, магній, залізо, фтор і йод, які зміцнюють кісткову тканину, зуби, волосся та нігті.
Підвищує апетит. Гострий смак хрону поліпшує апетит за рахунок стимулювання виділення шлункового соку, який допомагає їжі краще перетравлюватися.
Знижує рівень “поганого” холестерину. Для того, щоб унормувати холестерин, медики рекомендують вживати до десяти грамів тертого хрону на добу. Однак перед вживанням кореня варто проконсультуватися зі своїм лікарем.
Природний афродизіак. Корінь хрону здатен підвищувати статевий потяг і зміцнювати потенцію в чоловіків. У народній медицині його досі використовують для лікування сечовивідних шляхів.
Допомагає схуднути. Хрін містить багато клітковини, тому організм під час її засвоєння втрачає багато енергії, тим самим спалюючи надлишок калорій.
Має сечогінний ефект. Корінь хрону виводить з організму зайву рідину та сечову кислоту. Можна зробити цілющу питну воду, яка допомагатиме знімати набряки та ревматичний біль. Для цього корінець хрону залийте водою і дайте настоятися впродовж 4 годин. Така вода довго зберігатиметься свіжою і матиме лікувальні властивості.
Кому не варто вживати корінь хрону
Медики не рекомендують їсти корінь хрону тим, хто має захворювання шлунку, печінки та дванадцятипалої кишки.
Також слід бути обережними людям, які мають проблеми з нирками і хворіють на бронхіальну астму. Не можна вживати хрін вагітним жінкам і дітям до 12 років. Також рослина містить сильний алерген, тому варто перевірити, чи немає у вас на неї алергії.
Наталя ПАНЧИШИН
- Комедію “Редакція” побачили у ЛьвовіФільм “Редакція” – українська сатирична комедія. Зараз триває її допрем’єрний показ містами України. А вже з 28 листопада стрічка вийде в прокат.
Читайте також: