Ми часто кажемо «війна змінила все». І йдеться не лише про зміну умов проживання, а головне про трансформацію нашого психологічного стану.
Ми перебуваємо в стані сильного психоемоційного стресу навіть зараз, хоч уже й потроху звикли до довколишньої ситуації. Хронічний стрес порушує не лише наше звичне життя, але й здоров’я, знижуючи активність імунної системи, порушує роботу внутрішніх органів та систем організму. Такий стан може спровокувати розвиток різноманітних серйозних недуг. Однак нині, як і раніше, варто пам’ятати, що харчування здатне полегшити емоційний стан. Про те, які продукти допомагають здолати стрес, розповіла відома дієтологиня Оксана СКИТАЛІНСЬКА.
У першу чергу такі «зцілюючі» властивості має темна листова зелень. Вона є критично важливою для кожного, особливо навесні. І саме зараз, у воєнний час.
Всі овочі темно-зеленого кольору містять багато цінних для здоров’я речовин – вітаміни А, С, антиоксиданти, клітковину, фолати (різні за активністю та дією різновиди фолієвої кислоти), вітамін К, магній, кальцій, залізо та калій. Зелень багата фітонутрієнтами: бета-каротином, лютеїном і зеаксантином, які захищають наші клітини від пошкоджень.
У стані стресу в десятки (!) разів збільшується потреба у цих захисних сполуках. Збільшення споживання зелених листових овочів може допомогти запобігти багатьом захворюванням.
Журнал Neurology пише: одна порція зелених листових овочів на день пов’язана з повільним віковим зниженням когнітивних функцій. Тобто зелень захищає клітини мозку, – наголошує лікар. Великий мета-аналіз показав, що споживання зелених листових овочів, включаючи хрестоцвітні (капуста, рукола, редька), значно знижує частоту серцево-судинних захворювань. Збільшення споживання зелених листових овочів покращує ефективність дії омега-3 жирних кислот.
Як їсти зелень, щоб було і корисно, і справді смачно
Густо посипайте зеленню супи, тобто всі супи готуйте, як суп-рамен.
Додавайте багато різної зелені до омлетів та яєць-скрамбл.
Кладіть у бутерброди між сиром та м’ясом (шинкою) багато зелені.
Додавайте до смузі (навіть якщо це фруктово-ягідне кисло-солодке смузі) шпинат та зелений салат, які не мають вираженого смаку.
Марія МАТВІЙЧУК