П’яткова шпора – це кістковий наріст у ділянці підошовної поверхні кістки п’яти.
Нерідко ми чуємо скарги на п’яткову шпору. Її поява пов’язана з постійним роздратуванням місця прикріплення до кістки п’яти підошовного апоневрозу. Це роздратування зазвичай виникає за посилених фізичних навантажень на стопу.
Розповідає ортопед-травматолог Михайло Риган:
– П’яткова шпора найчастіше з’являється в тих, хто носить взуття на плоскій підошві, без каблука: травмується місце прикріплення короткого згинача пальців до кістки п’яти.
Якщо біль дуже сильний, швидко допомагає ін’єкція кортикостероїдного препарату в місце запалення. Але тим, у кого біль терпимий, потрібні ортопедичні устілки або силіконова подушечка під п’яту.
Взуття слід носити на невеликому підборі – два-три сантиметри, щоб зняти навантаження з п’яткової кістки. Дуже важливо вдома ходити не в капцях на плоскій підошві, а в особливому взутті з амортизуючою підошвою. Навіть цих заходів буває достатньо, щоб упоратися зі шпорою.
Лікарі застосовують при лікуванні ударно-хвильову терапію: зі спеціальної «гармати» стріляємо в запалене місце, тобто спрямовуємо туди сконцентрований ультразвуковий пучок. У результаті покращується кровообіг – і біль минає.
Метод також ефективний при таких травмах, як лікоть тенісиста, коліно стрибуна. «Обстрілюємо» зону перелому, якщо повільно зростаються кістки: розриви капілярів стимулюють регенерацію кісткової тканини.
– Чи можна робити якісь компреси?
П’яткова шпора – це кістковий наріст у ділянці підошовної поверхні кістки п’яти. Компреси неефективні: на ступнях такі грубі шкіра і шар підшкірної клітковини, що практично нічого не всмоктується.
Марія МАТВІЙЧУК
- Жменя волоських горіхів зранку дають заряд бадьорості на цілий деньЗгідно з новим дослідженням, молоді люди, які з’їдали жменю волоських горіхів під час сніданку, мали швидшу реакцію та підвищення продуктивності пам’яті через кілька годин після сніданку. Результати дослідження підтверджують, що волоські горіхи є продуктом, який покращує роботу мозку.