fbpx
Німецький фотохудожник виграв у конкурсі з фотографією створеною за допомогою штучного інтелекту

Фотографія створена за допомогою штучного інтелекту перемогла у фотоконкурсі

Діліться інформацією з друзями:

Німецький фотохудожник Борис Ельдагсен був оголошений переможцем конкурсу Sony World Photography Award 2023 за свою фотографію, створену за допомогою штучного інтелекту. 

Проте, Ельдагсен відмовився від нагороди, щоб протестувати проти втручання штучного інтелекту в фотографію та започаткувати дискусію про майбутнє цієї галузі, повідомляє ВВС.

У заяві, опублікованій на сайті художника, Елдагсен визнав, що повівся як “хитра мавпа”, подякував суддям за те, що “обрали його зображення та зробили це історичним моментом”. Водночас він поставив під сумнів, чи хтось із них “знав або підозрював, що цей знімок створив ШІ”.

“Зображення штучного інтелекту та фотографії не мають конкурувати між собою в такому конкурсі. Це різні сутності. ШІ – це не фотографія. Тому я не прийму нагороду”, – заявив він.

Його фотографія, під назвою “Фальшивий спогад: Електрик”, є портретом двох жінок різних поколінь. Ельдагсен поставив під сумнів те, чи були організатори конкурсу обізнані з тим, що його зображення створили разом з штучним інтелектом.

У Всесвітній організації фотографії заявили, що, перш ніж художника оголосили переможцем, він підтвердив у розмові з журі, що знімок є “спільним твором” його і штучного інтелекту. Він відзначив свій інтерес до “творчих можливостей генераторів штучного інтелекту”, додали в організації.

“Креативна категорія відкритого конкурсу вітає різноманітні експериментальні підходи до створення зображень: від ціанотипії та рентгенографії до передових цифрових практик, – сказали організатори. – Тому після нашого листування з Борисом і гарантій, які він надав, ми вважали, що його участь відповідає критеріям цієї категорії, і ми підтримали його участь”.

Організатори премії відповіли, що після розмов з Ельдагсеном та гарантій, які він надав, вони вирішили, що його фотографія відповідає критеріям конкурсу, який вітає експериментальні підходи до створення зображень. Хоча деякі художники і фотографи звинувачують системи штучного інтелекту в нечесному використанні творів тисяч творців, інші вважають їх новою категорією мистецтва.

Крім зображень штучний інтелект також породив низку етичних і юридичних запитань, на які ще також немає відповіді.

Як повідомляв ІМІ, раніше кувейтське видання Kuwait News анонсувало віртуальну телеведучу Федху, створену на основі штучного інтелекту. В майбутньому видання планує, що вона озвучуватиме новини.