Один із найбільш популярних соусів – майонез. Його можна легко приготувати вдома. Відомий шеф-кухар та ресторатор Володимир ЯРОСЛАВСЬКИЙ на своїй сторінці в інстаграмі поділився простим рецептом вишуканого та смачного майонезу.
Він готує його, як перший крок до новорічних салатів.
Інгрідієнти:
- 2 жовтка
- 300-340г очищеної олії без запаху
- 1ст ложка ніжної гірчиці (25 г)
- Сіль за смаком
- одна чайна ложка цукру
- Чорний Перець
- Сік 1/3 лимону
- 50г води (йогурту, сметани)
Приготування:
Помістіть у миску жовтки, сіль, цукор, гірчицю і перець, і добре збийте у піну вінчиком, як то кажуть, розітріть добіла. Це потрібно для того, щоб процес емульгаціі йшов легко.
Далі поступово (тонесенькою цівкою додаємо олію), іноді треба навіть частинами (додали-перемішали).
Суміш має густіти на очах. Коли додали майже усю олію, маса вже щільна і густа. Кількість олії зазвичай залежить від розміру жовтків.
Додаємо сік лимону, перемішуємо, додаємо воду чи молоко. Можна нежирні йогурт чи сметану (в такому випадку можна навіть більше ніж у рецепті). Так соус стає легшим.
Перемішуємо і доводимо до смаку, якщо треба: це ще сіль чи цукор.
Важлива деталь: Дуже ретельно обробляйте яйця перед використанням: беріть тільки цілі і замочуйте в розчині соди або оцету на 20 хвилин (1 літр води 25 г соди чи 50 г оцету), потім промийте водою.
Найкраща олія – виноградних кісточок. Добре пасуватиме будь-яка рафінована: кукурудзяна, соняшникова, оливкова. Різні види оцету допомоможуть змінювати смаки. Спробуйте: винний, бальзамік, яблучний чи настояний на ягодах, горіхах. Можна змінити смак, додаючи зелень, часник, спеції чи соєвий соус. Майонез стає густішим у холодильнику за 2-3 години.
Термін зберігання:
- з молоком – 3 дні,
- з водою, йогуртом чи сметаною – 7-10 днів у холодильнику.
Це вас теж може зацікавити:
- Потрібно залучати жінок та молодь: експерти обговорили рецепт успішної повоєнної відбудови України
- Рецепти на всяку оздоровчу потребу від карпатського знатника Андрія Ворона
- Графіки відключення електропостачання на Рівненщині на 15 грудня