fbpx

У пересолений суп не варто доливати воду

Діліться інформацією з друзями:

У кожної господині, навіть досвідченої, таке трапляється. Забагато солі, надлишок спецій, підгоріла каша… У вас теж? Виправляємо недоліки.

Якщо у вас щось пересолене або підгоріло, помилку можна ще виправити.

Пересолили салат. Капусту, перетерту з сіллю, промийте холодною водою й дайте стекти. Так само промивають і редьку. Є й інший спосіб: додайте несолону натерту редьку й добре перемішайте.

Пересолили суп. Головне – не підливайте воду! Засипте у нього додаткову порцію локшини, рису, картоплі (але не макаронів, уже посолених при виробництві). Холодні супи без картоплі можна виправити, додавши розім’яту картоплю, змішану з несолоним картопляним відваром, борщ – замінивши частину бульйону пасерованими свіжими помідорами й пасерованим борошном, розведеним несолоним бульйоном.

Пересолили м’ясо. Додайте прісного борошняного або масляного соусу, що швидко відтягає сіль на себе, або до смаженого м’яса – сметани: вийде смачна підлива. Гаряче готове пересолене м’ясо перекладають у миску з холодною сметаною й дають постояти, доки м’ясо не охолоне. Після цього можна нагріти миску на водяній бані.

Пересолили рибу. Виправте так само, як і м’ясо: злегка потушкуйте її разом із прісним борошняним соусом, несолоним картопляним пюре, сметаною в суміші з більшою кількістю духмяних трав (кропом, петрушкою, цибулею). Якщо риба пересолена перед паніруванням у борошні, промийте її холодною водою, перекладіть на друшляк і дайте воді повністю стекти. Рибу, приготовлену для подавання під маринадом, пересолену перед смаженням, залийте маринадом без солі, доведіть до кипіння й охолодіть у маринаді.

Рибу, пересолену при варінні, залийте киплячою водою, доведіть до кипіння й потримай у відварі 3-4 хвилини.

Пересолили овочі. Тут ще складніше, ніж з рибою. Доведеться переробити страву. Так, коли до картоплі, моркви, буряка було додано забагато солі, єдиний вихід – перетворити їх на пюре, змішавши з рівною кількістю пюре з несолоних коренеплодів. Можна також трохи розбавити страву, додавши в солоне пюре борошна, сметану, жирів, яєць (краще один збитий білок). Якщо ж при варінні цілої картоплі, капусти (цвітної, білоголової, брюссельської, кольрабі), моркви, бобових, макаронних виробів, рису ненароком додали забагато солі, залийте продукт киплячою водою, доведіть до кипіння й потримайте у відварі 2-3 хвилини.

Пересолили гриби. До пересолених грибів додають борошно, рис, картопляне пюре, сметану, цибулю залежно від того, наскільки вони пересолені. Іноді додають нову порцію грибів. Але в цьому випадку страва виходить «строкатою» за смаком. Прісні гриби не можуть відтягнути сіль із пересолених продуктів. Для цього потрібні крохмалисті речовини або прісно-кисле рідкувате середовище, здатне розчиняти сіль уже після її вбирання в інший продукт. Тому за відсутності сметани пересолені гриби можна виправити невеликою кількістю води, підкисленої лимоном.

Пересолили тушковані страви. Якщо це рагу (овочеве або м’ясне, гуляш, нирки по-російськи, азу, чахохбілі, капуста), то додають дрібно нарізані й злегка пасеровані свіжі помідори й доводять до кипіння.

Ірина ВАСИЛЮК