Найулюбленіший напій на світі: сьогодні міжнародний день кави

1 жовтня відзначають Міжнародний день кави. Уперше його відзначили у 2015 році за ініціативи Міжнародної кавової асоціації. Раніше День кави проводили кілька разів на рік.

Дату 1 жовтня обрали не випадково. “Рік” в кавовій індустрії визначається за особливими правилами. Існує свого роду конституція світової кавової торгівлі – Міжнародна кавова угода (International Coffee Agreement). Згідно з цим документом, “кавовий рік” складається, як і календарний, з 12 місяців, але починається 1 жовтня.

Кава – продукт, який найбільше продається після нафти. Щоденно в усьому світі випивається 2,25 мільярди горняток кави.

Кілька цікавих фактів про каву

– Історія напою бере початок з 850 року. Тоді в одній ефіопській місцині, де росла кава, кози стали об’їдати кавові плоди з дерев. Пастух на ім’я Калдим зауважив, що тварини помітно збадьорюються, весело стрибають. Спробувавши плоди, і сам відчув приплив енергії.

– До Х ст. каву їли, а не пили. Ефіопи робили кульки з перетертих кавових зерен та тваринного жиру і брали їх у подорожі, щоб додати собі в дорозі сил і енергії. Коли ж каву почали вживати як напій, то спочатку заварювали оболонки кавових зерен. Згодом їх почали підсушувати, а потім – смажити та молоти зерна.

– У 1555 році відкрили першу кав’ярню у Константинополі. При султанському дворі з’явилася посада — кавовар. Перші константинопольські кав’ярні називалися qahveh khaneh (школа мудрості), адже там збиралися літератори і художники.

– У Японії вважають, що кава дуже позитивно впливає на шкіру: зменшує кількість зморщок, додає здорового вигляду. Японці навіть приймають ванни з кавовою гущею.

– Бразилія у 2001 році випустила поштову марку із запахом бразильської кави, котрий зберігався протягом 5 років.

– Французи п’ють каву тричі на день. На сніданок — каву з молоком, в обід — еспресо, увечері — з різними лікерами.

– Молоти кавові зерна вперше почали у Великій Британії: кавомолку винайшов лондонський коваль у 1665 році.

– В Україні кава вперше з’явилася в Кам’янці-Подільському, де 1672 році турки відкрили першу кав’ярню. У Львові першу кав’ярню, що мала назву “Під синьою фляжкою”, заснував у 1683 році галичанин Юрій Кульчицький. Саме його кав’ярня сприяла поширенню кави у цілій Європі. Уживання кави в Україні постійно зростає й нині становить 23% загальної кількості напоїв. Україна є четвертою країною в Європі за кількістю філіжанок кави на день. Приблизно 60% кави українці випивають вдома, 25% — у кав’ярнях та ресторанах, 15% становить офісна та “вулична” кава.

Діліться корисною інформацією з друзями: