13 січня напередодні Старого Нового року, який також називають днем Святого Василя, в Україні відзначається Щедрий вечір чи Маланка. Цей день має багато традицій, одна з яких — щедрий стіл із різноманітними стравами.
Вважається, що від різноманітності страв залежатиме, наскільки щедрим буде весь рік. Саме тому святкове меню повинно бути широким та ситним. Готувати рибу на Маланку не бажано, повір’я свідчать, що, якщо на столі є риба, щастя та багатство «відпливуть».
Обов’язкові атрибути столу на Щедрий вечір
Кутя
Важливий атрибут свята — щедра кутя. Її особливість у тому, що вона готується на молоці, вершках чи маслі.
Млинці, пироги чи вареники
Ці страви часто з’являються на столі багатьох українських свят. На Щедрий вечір їх готують із сиром, м’ясом чи з ягодами на десерт.
Страви із свинини
Свинину на Маланку готують обов’язково, бо саме ця тварина символізує достаток. Готувати можна холодець, домашню ковбасу, верещаку, тушковане м’ясо та закуски із салом.
Узвар
Також варто приготувати традиційний український напій та подавати його теплим.
Пряники
На десерт можна приготувати будь-який зимовий десерт чи традиційні українські пряники.
читайте також:
- Як рівнянам отримати виплати за лікарняним
- Відомий психотерапевт запропонував антистрес-вправи для дітей