fbpx

Великодня випічка: рецепт від рівненської господині

Діліться інформацією з друзями:

В українців є багато різноманітних рецептів приготування традиційних випічок на Великдень. Але найголовніше — це паска. Та й рецептів пасок в українців безліч.

Один із рецептів Великодньої випічки, рецепт паски крафін, яким поділилася рівненська волонтерка Лариса Міхай. 

Жінка багато часу віддає допомозі нашим захисникам, вона робила окопні свічки, лікувальні чаї. Крім того, пані Лариса гарна майстриня, а її вироби часто продавали на волонтерських ярмарках, виручені кошти з яких пішли на допомогу ЗСУ. А кулінарія – це її слабкість, тому володіє безліччю рецептів і знає чимало кулінарних секретів. 

Ось як описала «чаклування» на кухні напередодні минулорічного Великодня Лариса Міхай на своїй сторінці в соцмережах:

«Сьогодні пекла крафіни – один з видів великодньої випічки. І трохи пасочок теж, тільки без оздоблення вони поки нефотогенічні. Ванільно-кон’ячно-цитрусовий аромат заповнив усі куточки квартиро-атмосфери… Правда, на Фозю (кіт, який живе в родини Міхай,  – ред.) враження не справив. Спав клубочком собі на ліжку. Все-таки вік уже в хлопчика, хочеться відпочити». Отож, для випічки крафінів потрібні такі інгредієнти:

  • 200 мл молока,
  • 42 г дріжджів (мала пачка),
  • 1 ст. цукру,
  • цедра і сік одного апельсина,
  • 3 яйця + 4 жовтки,
  • 100 г топленого масла,
  • 1-1,2 кг борошна,
  • 1 ч. л. солі,
  • 2 п. ванільного цукру,
  • 200 г сухофруктів (родзинки, журавлина, цукати),
  • горіхи і кориця (за бажанням).
  • Треба 200 г м’якого масла для змащення розкачаного тіста.
  • Сухофрукти помити, просушити.

Приготування:

  • Зробити опару (молоко+дріжджі+половина цукру) .
  • Збити яйця з рештою цукру+ванілін+сіль.
  • Замісити з усіх інгредієнтів м’яке тісто. Щоб випічка довго не черствіла, можна капнути ложку-другу коньячку.
  • Поставити «підходити» на 1,5-2 год.
  • Розділити на 4 кулі, накрити плівкою. 
  • Розкачувати прямокутником, товщиною 2-3мм.
  • Змастити кожну з розкачаних частин м’яким маслом.
  • Посипати сухофруктами (горіхами, корицею);
  • Загорнути рулетом.
  • Розрізати посередині вздовж не до кінця.
  • Закручувати розрізаним назовні.
  • Покласти у форму на 1 годину.
  • Пекти 10 хв. за температури 200°С, потім 30 хв. при 180°С. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.
  • Охолоджену посипати цукровою пудрою.

І ще в коментарях Лариса Міхай зазначає, що «дріжджі – живі, маленька пачечка. Виходить чотири паски діаметром 13 см. Пекла дві порції. У більших і менших формочках».

Світлана ПІКУЛА

Наша довідка: Крафін – гібрид листкового круасана і мафіна. В його основі – здобне дріжджове тісто. Крафін печеться з листового тіста, змащеного розм’якшеним маслом. Як правило, крафін готують з додаванням різноманітних сухофруктів, які надають йому ще більш ароматний смак. Рецепт крафіна на Великдень був адаптований для випічки традиційної православної паски.

Читайте також: Сирна паска — смачно та дієтично