Всім відомо, що цитрусові багаті на вітаміни та інші корисні природні сполуки. Але окрім них, сучасні методи вирощування, залишають на фруктах й дуже шкідливі хімічні сполуки.
Про це пише Strona Zdrowia.
Мандарини, апельсини, лимони, лайми та грейпфрути – взимку й особливо на Різдво ми часто обираємо цитрусові. Вони є джерелом численних вітамінів, але часто мають і приховані неприємні сюрпризи, і замість того, щоб допомогти, вони можуть нашкодити. Тому перед тим, як з’їсти їх або використати у випічці, їх краще правильно вимити й правильно використати.
Чи потрібно мити цитрусові перед вживанням?
У цю пору року ми часто купуємо цитрусові, бо не маємо доступу до місцевих свіжих фруктів, ну і звісно, через традицію – на Різдво і Новий Рік мають бути мандаринки.
Багато хто ставить собі питання, чи потрібно мити цитрусові перед вживанням, адже ми все одно знімаємо шкірку і викидаємо її? Відповідь проста – потрібно.
Цитрусові потрапляють до нас з далеких країв. Ці екзотичні фрукти часто долають сотні, а то й тисячі кілометрів, перш ніж потрапляють на нашу кухню. З цієї причини їх захищають від псування під час транспортування або від шкідників ще під час росту за допомогою пестицидів, консервантів, фунгіцидів та інших отрутохімікатів.
Це означає, що цитрусові, особливо на їхній шкірці, містять значну кількість хімічних речовин, які є токсичними для людини. Дослідження довели, що такі пестициди, як імазаліл, тіабендазол і малатіон, що використовуються при вирощенні цитрусових, сприяють виникненню раку у людини. Вони використовуються для вирощування фруктів у допустимих кількостях, які, однак, накопичуються в організмі.
Також, ми часто використовуємо шкірку цитрусових – цедру, особливо лимонну або апельсинову, для приготування святкових страв. У такому випадку набагато краще купувати органічні фрукти, при вирощуванні яких не використовуються шкідливі для здоров’я пестициди. Також можна купити готову лимонну або апельсинову цедру.
Як мити цитрусові? Як видалити пестициди з апельсинів?
На жаль, дослідження довели, що позбутися пестицидів з апельсинів чи інших цитрусових різними рекомендованими методами не вдасться. Пестициди не розчиняються у воді, і миття фруктів у теплій чи холодній воді з милом або засобом для миття посуду чи ополіскування їх у воді з оцтом, а потім з харчовою содою дозволяє позбутися лише незначної кількості пестицидів. Слід також зазначити, що ці речовини також частково потрапляють у м’якуш фруктів. Тому повністю видалити пестициди з цитрусових, миючи їх або навіть ошпарюючи окропом, неможливо.
Однак це не означає, що ми не повинні їх мити. Адже на шкірці цитрусових є й інші речовини, які розчиняються у воді, а також бактерії чи бруд. Фрукти також зазвичай покривають воском для кращого вигляду. Важливо змити це все, щоб воно не потрапило в м’якуш фрукта, коли ви будете його чистити.
Для цього добре вимити цитрусові в теплій воді з миючим засобом, а потім ретельно промити чистою водою. Ви також можете промити їх спочатку в кислій воді, наприклад, з оцтом, а потім у лужній воді з содою і протерти зубною щіткою, щоб позбутися воску. Після очищення не використовуйте шкірку, а викиньте її.
Кращим вибором будуть органічно вирощені фрукти, де не допускається використання тіабендазолу та імазалілу. Однак такі фрукти також потрібно мити. Різниця полягає в тому, що ви можете без побоювання використовувати шкірку органічно вирощеного апельсина або лимона для різдвяного пирога або соусу.
Читайте також: Відома дієтологиня нагадала про користь цитрусових