fbpx
Квашена капуста

Зимове меню: користь і шкода

Діліться інформацією з друзями:

Домашня консервація: у чому користь і шкода зимового меню.

Важко уявити зимовий раціон без консервованих овочів, фруктів та квашеної капусти. Ми змалку знаємо, що домашні заготовки зберігають вітаміни та дуже корисні для нашого здоров’я.

Але чи так це? На це запитання і не лише відповіді дала нутриціолог і консультант з харчування Наталія ХОДЄЄВА.

Чи є користь у консервованих овочах?

Соління, приготовлені за домашніми рецептами, у зимовий період корисні, але у невеликих кількостях. Натуральні маринади покращують якість овочів, зберігаючи їх мінеральний склад. До речі, вживання солінь корисне також при вживанні спиртних напоїв. Алкоголь виводить з організму рідину разом із мінеральними солями, а консервовані овочі допомагають відновити цей баланс.

Чому взимку радять їсти квашену капусту?

Квашена капуста – один із головних продуктів зими – це відмінне джерело вітамінів С, К та А, які необхідні нам щодня. А ще у квашеній капусті міститься вітамін U, який сприяє відновленню та загоєнню клітин слизових оболонок. Важливо, що квашена капуста є чудовим пре- і пробіотиком для кишківника – натуральна їжа для наших кишкових бактерій.

Варення і компоти так само корисні?

Що стосується компотів, повидла та варення, то все залежить від способу приготування і термінів зберігання. Правильно приготовлені варення та компот (з мінімальною термообробкою і невеликим додаванням цукру) можуть зберегти частину корисних властивостей свіжих ягід. Тому заготовки можуть сприяти одужанню при застудних захворюваннях.

Як правильно харчуватися домашньою консервацією?

Соління потрібно їсти з недосоленими продуктами. Наприклад, з картоплею або рисом, щоб зменшити негативний вплив підвищеної кількості солі на організм. Крім того соління не рекомендується їсти пізно ввечері.

Чи можна у чай додавати цукор?

Цукор страшний у великій кількості. А в порівнянні з цукрозамінниками він взагалі нешкідливий. Для організму цукор (як і мед) – це глюкоза (прості вуглеводи). Тільки мед містить ще й корисні мікроелементи та вітаміни.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Якщо ви любите пити чай з лимоном і медом, то додавайте їх у воду, що трохи охолола, оскільки окріп руйнує частину вітамінів.

Що думає про консервацію гастроентеролог 

Гастроентеролог і лікарка-терапевтка вищої категорії Діана КІРСАНОВА зізнається, що негативно ставиться до будь-яких видів консервації. Навіть домашньої. Консервовані продукти можуть викликати загострення захворювань як в гастроентерології, так і серцево-судинних та сечовидільних.

– Навіть натуральну домашню консервацію не можна споживати людям із загостренням хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. У здорових пацієнтів вона часто викликає метеоризм – надмірну кількість газів. Якщо мова йде про корисний маринований продукт, то це квашена капуста. Але якщо у вас підвищена кислотність, то квашена капуста посилить це і призведе до еритематозної гастропатії (почервоніння слизової оболонки шлунка, може бути осередком ерозій, виразок та їх ускладнень). Однак при хорошому самопочутті трохи квашеної капусти можна, – пояснює лікарка.

Анастасія ЄПУР

Читайте також: У Коаліції дронів вже чотири країни. Доєдналися Швеція та Велика Британія

  • У пожежі на Рівненщині загинув чоловік
    22 листопада о 09:52 на спецлінію “101” надійшло повідомлення про пожежу у приватному господарстві села Гранівка, Дубенського району по вул. Миру. На місце події було направлено вогнеборців 2-го державного пожежно-рятувального поста села Козин.