Інсульт належить до найтяжчих форм цереброваскулярних захворювань. За даними Всесвітньої організації боротьби з інсультом щорічно у світі інсульт реєструється майже у 14 мільйонів людей.
Інсульт посідає друге місце в Україні серед причин смертності та залишається провідною причиною інвалідизації населення.
Близько 10 тисяч хворих щорічно стають інвалідами внаслідок перенесеного інсульту. Тільки 15-20% пацієнтів після інсульту повертаються до повноцінного життя.
Отож, на переконання лікаря-терапевта ЦПМСД «Ювілейний» Катерини ПОЧТАР, чим більше людей буде знати ознаки інсульту, тим більше зможе впізнати їх у себе чи оточуючих, а відтак тим більше життів буде врятовано.
«Отже, ми можемо запідозрити інсульт, – розповідає Катерина Почтар, – якщо в людини раптово виникли…
Слабкість в руці та/або нозі. Кінцівка ніби перестала людину слухатися. Дуже важко зробити прості рухи. Людина не може взяти щось в руку, а нога ніби тягнеться по підлозі при ходьбі.
Асиметрія обличчя. В народі кажуть «перекосило». Тоді обличчя викривлено, куточки губ, складочки – на різних рівнях.
Порушення мови. Людина плутає слова або не може вимовити звуки. Мова стає дуже сповільненою або людина перестає розуміти сенс звичайних слів.
Погіршення зору в одному чи обох очах.
Проблема з рухами. Втрата балансу та координації, запаморочення.
Раптовий сильний без причини головний біль. У такому випадку потрібно негайно викликати швидку медичну допомогу. Телефонуємо 103».
Своєчасне лікування хворих з гострим інсультом, як запевняють медики, до 30% знижує ймовірність смерті та втрати працездатності у чоловіків та жінок будь-якого віку.
Світлана ПІКУЛА
Читайте також: Проєкт «єРобота» допоміг стоматологині з Рівненщини здійснити мрію
- Мешканці села на Рівненщині зібрали продукти для села на ХерсонщиніМешканці села Курозвани, що в Гощанській громаді, знову продемонстрували свою згуртованість, людяність та бажання допомогти тим, хто цього найбільше потребує, і зібрали черговий гуманітарний вантаж для постраждалих від війни. Цього разу вони долучилися до збору овочів, консервації та інших продуктів…