Згідно з новим дослідженням, молоді люди, які з’їдали жменю волоських горіхів під час сніданку, мали швидшу реакцію та підвищення продуктивності пам’яті через кілька годин після сніданку. Результати дослідження підтверджують, що волоські горіхи є продуктом, який покращує роботу мозку.
Про це повідомляє New Atlas.
Згідно з Доктриною сигнатур, яка існує ще з донаукових часів, фізичні характеристики – або «сигнатури» – певних рослин вказували на їхню терапевтичну цінність.
Морква, розрізана упоперек, нагадує око, тому вважалося, що вона покращує зір.
Подальші наукові відкриття часто підтверджували доктрину. У випадку моркви, підтвердилося, що вона насправді підтримує зір через високий вміст бета-каротину.
Нове дослідження, проведене вченими з Університету Редінга у Великобританії, підтвердило ще одне з тверджень Доктрини сигнатур. Вони виявили, що сніданок, до якого входять волоські горіхи – які виглядають як мініатюрний мозок – позитивно впливає на роботу мозку, і цей вплив триває протягом усього дня.
«Це дослідження допомагає зміцнити аргументи на користь волоських горіхів як їжі для мозку», – сказала Клер Вільямс, професор неврології в університеті та автор дослідження. – Жменя волоських горіхів на сніданок дасть молодим людям ментальну перевагу, коли їм потрібно працювати на найвищому рівні. Особливо захопливим є те, що така проста дієтична добавка може мати помітний вплив на когнітивні показники».
Дослідники набрали 32 здорових дорослих віком від 18 до 30 років і випадковим чином розподілили їх до основної або контрольної групи.

Основна група з’їдала на сніданок мюслі та ванільний йогурт, змішані з 50 г подрібнених волоських горіхів. Сніданок контрольної групи складався з йогурту та мюслі без горіхів. Сорок грамів розтопленого вершкового масла було додано в їжу контрольної групи, щоб обидві страви були добре збалансовані за макроелементами, загальною вагою та загальною кількістю калорій. Через тиждень учасники їли те, що не їли першого разу. Аналізи крові, когнітивні та електроенцефалографічні вимірювання проводилися на початковому етапі, а потім через дві, чотири або шість годин після сніданку.
Після одного сніданку з волоськими горіхами учасники продемонстрували швидшу реакцію під час виконання когнітивних завдань, що вимірюють виконавчу функцію – набір розумових навичок, які використовуються для виконання повсякденних завдань, таких як складання планів, розв’язання проблем та адаптація до нових ситуацій. Ефект тривав протягом дня. Вплив волоських горіхів на пам’ять був неоднозначним. Порівняно з контрольною групою, група, яка вживала волоські горіхи, показала гірші показники пам’яті через дві години, але вже через шість годин вони перевершили контрольну групу. Дослідники вважають, що це могло бути пов’язано з повільнішим засвоєнням корисних омега-3 та білків горіха.
Це перше дослідження, яке вивчає безпосередній вплив волоських горіхів на функцію мозку у молодих людей, і необхідні подальші дослідження, щоб краще зрозуміти, як саме волоські горіхи впливають на мозок.
Читайте також: Як за допомогою волоських горіхів стимулювати роботу мозку, зміцнити серце і стінки судин