Нове дослідження дієтичних модифікацій підтвердило користь ненасичених рослинних жирів. Їх можна використовувати для профілактики хронічних захворювань.
Як повідомляє дієтолог Олег Швець на своїй сторінці у Фейсбук, відповідно до результатів нещодавнього дослідження дієтичних модифікацій, опублікованих у часописі Nature Medicine, перехід від харчування з високим вмістом насичених тваринних жирів (як вершкове масло) до харчування, багатого ненасиченими жирами рослинного походження (як оливкова олія), впливає на ліпідний профіль крові, що, своєю чергою, має вплив на довгостроковий ризик розвитку захворювань.
Для зниження ризику кардіо-метаболічних захворювань (такі як цукровий діабет 2-го типу та серцево-судинні захворювання) ВООЗ рекомендує замінити насичені жири ненасиченими жирами рослинного походження. Однак дослідження на цю тему були обмежені.
Нове дослідження використовувало ретельний аналіз вмісту жирів у крові за допомогою сучасної методики під назвою ліпідоміка. Ці детальні вимірювання ліпідів дозволили науковцям знайти зв’язок між харчуванням та захворюваннями в інноваційній комбінації різних типів досліджень. Такий підхід поєднує в собі дослідження дієтичної інтервенції (які використовують висококонтрольовані дієти) з раніше проведеними когортними дослідженнями з довгостроковим відстеженням стану здоров’я.
Його результати надають підтверджуючі докази користі для здоров’я моделі харчування з низьким вмістом насичених жирів і високим вмістом ненасичених рослинних жирів, такої як середземноморська дієта.
Науковці вивчили дані 113 учасників дослідження DIVAS (рандомізованого контрольованого паралельного дослідження). Протягом 16 тижнів одна група дотримувалася дієти з високим вмістом насичених тваринних жирів, а інша — дієти, багатої ненасиченими жирами рослинного походження. Зразки крові аналізували за допомогою ліпідоміки, щоб відстежити динаміку змін рівнів конкретних жирових молекул.
Вплив на ліпіди крові узагальнили за допомогою багатоліпідної шкали (MLS). Високий MLS вказує на здоровий профіль жиру в крові. Більше споживання ненасичених рослинних жирів і низьке споживання насичених тваринних жирів якраз допомагає досягти таких позитивних рівнів MLS.
Результати MLS дослідження дієтичної інтервенції надалі були статистично пов’язані з появою серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу у великих обсерваційних дослідженнях, які проводилися раніше. Аналіз даних з обох наборів досліджень показав, що учасники з вищим MLS, який вказує на харчування з високим вмістом ненасичених рослинних жирів, мали суттєво нижчий ризик розвитку кардіо-метаболічних захворювань.
Крім того, науковці перевірили, чи можуть люди з низьким рівнем MLS, що вказує на високий вміст насичених жирів у щоденному меню, отримати користь від здоровішої дієти. В одному з таких досліджень вивчали середземноморську дієту, багату на рослинні жири. Автори виявили, що у людей, які на початку дослідження мали низький рівень MLS, завдяки харчуванню знизився ризик розвитку діабету 2 типу.
Читайте також: Жири: які корисно їсти, а які ні