Знову осінь. Для багатьох ця пора року асоціюється із похмурою картинкою за вікном, сірими дощами та вогким холодом. Тому не дивно, що й настрій погіршується від усього цього. У багатьох навіть проявляється так звана сезонна депресія.
Консультантка із харчування і нутриціологиня Мирослава УЛЬЯНІНА в інтерв’ю Радіо НВ розповіла, які продукти та страви потрібно їсти восени, щоб бути в доброму гуморі.
– Для осені я особливо пораджу те, що буде гарно піднімати настрій. Продукти, які сприятимуть виробленню серотоніну, дофаміну. В першу чергу харчі, що містять жирні кислоти. Це риба: сардини, тунець, лосось, оселедець, макрель, лляне насіння, насіння чіа, в яких багато Омега-3.
Інший напрям – цілісна їжа, яка є неподрібненою, у натуральному вигляді. Тобто фрукти, ягоди, зелень, овочі. Класно, щоби було багато білка. Бо якщо у нас в організмі мало білка, ми стаємо дратівливими, тривожними і втомленими. До них належать яйця, риба, зелень, насіння, горіхи, бобові.
Тому якщо робити акцент на певних продуктах, то це для осені дуже добре. Хоча не лише для осені, а й для будь-якого сезону.
Крім того Мирослава Ульяніна нагадала, що висококалорійна їжа, де багато жирів, але мало натурального, а навпаки багато обробленого, сприяє виникненню депресії. І неважливо, чи це оброблені зерна, чи оброблене м’ясо. Тож, коли нападає хандра і хочеться заїсти її шматочком тортика, краще оберіть яблуко або склянку звичайної води.
Марія МАТВІЙЧУК