їжа засмічує каналізаційні труби

Яка їжа викликає дратівливість та тривогу

Знову осінь. Для багатьох ця пора року асоціюється із похмурою картинкою за вікном, сірими дощами та вогким холодом. Тому не дивно, що й настрій погіршується від усього цього. У багатьох навіть проявляється так звана сезонна депресія.

Консультантка із харчування і нутриціологиня Мирослава УЛЬЯНІНА в інтерв’ю Радіо НВ розповіла, які продукти та страви потрібно їсти восени, щоб бути в доброму гуморі.

– Для осені я особливо пораджу те, що буде гарно піднімати настрій. Продукти, які сприятимуть виробленню серотоніну, дофаміну. В першу чергу харчі, що містять жирні кислоти. Це риба: сардини, тунець, лосось, оселедець, макрель, лляне насіння, насіння чіа, в яких багато Омега-3.

Інший напрям – цілісна їжа, яка є неподрібненою, у натуральному вигляді. Тобто фрукти, ягоди, зелень, овочі. Класно, щоби було багато білка. Бо якщо у нас в організмі мало білка, ми стаємо дратівливими, тривожними і втомленими. До них належать яйця, риба, зелень, насіння, горіхи, бобові.

Тому якщо робити акцент на певних продуктах, то це для осені дуже добре. Хоча не лише для осені, а й для будь-якого сезону.

Крім того Мирослава Ульяніна нагадала, що висококалорійна їжа, де багато жирів, але мало натурального, а навпаки багато обробленого, сприяє виникненню депресії. І неважливо, чи це оброблені зерна, чи оброблене м’ясо. Тож, коли нападає хандра і хочеться заїсти її шматочком тортика, краще оберіть яблуко або склянку звичайної води.

Марія МАТВІЙЧУК