Риба є цінним джерелом білка та мікроелементів, але іноді може містити паразитів, таких як червоні ниткоподібні «черв’яки», які фіксуються неозброєним оком в черевній порожнині та м’язах риб, можуть бути личинками нематод роду Eustrongylides spp.
Ці паразити зазвичай зустрічаються у хижих рибах, таких як окунь, судак, щука чи річкові бички.
Попри те, що людина не є їх природним господарем, вживання риби, що не пройшла належну обробку, може становити певну небезпеку для її здоров’я.
Щоб уникнути ризиків, дотримуйтеся таких рекомендацій:
- Термічна обробка: ретельно смажте або варіть рибу протягом щонайменше 20 хвилин.
- Заморожування: перед засолюванням або в’яленням заморожуйте рибу при температурі -15°C не менше 48 годин.
- Уникайте вживання сирої чи недостатньо обробленої риби. При належній термічній обробці ці паразити гинуть і не представляють небезпеки.
Дотримання цих простих правил дозволить безпечно насолоджуватися дарами водойм без шкоди для здоров’я.
Джерело: Державне агентство меліорації та рибного господарства України
Читайте також: Карантин у громаді на Рівненщині. Скажений кіт покусав людину. Вакцинуватимуть всіх котів і собак