Риба є цінним джерелом білка та мікроелементів, але іноді може містити паразитів, таких як червоні ниткоподібні «черв’яки», які фіксуються неозброєним оком в черевній порожнині та м’язах риб, можуть бути личинками нематод роду Eustrongylides spp.
Ці паразити зазвичай зустрічаються у хижих рибах, таких як окунь, судак, щука чи річкові бички.
Попри те, що людина не є їх природним господарем, вживання риби, що не пройшла належну обробку, може становити певну небезпеку для її здоров’я.
Щоб уникнути ризиків, дотримуйтеся таких рекомендацій:
- Термічна обробка: ретельно смажте або варіть рибу протягом щонайменше 20 хвилин.
- Заморожування: перед засолюванням або в’яленням заморожуйте рибу при температурі -15°C не менше 48 годин.
- Уникайте вживання сирої чи недостатньо обробленої риби. При належній термічній обробці ці паразити гинуть і не представляють небезпеки.
Дотримання цих простих правил дозволить безпечно насолоджуватися дарами водойм без шкоди для здоров’я.
Джерело: Державне агентство меліорації та рибного господарства України
Читайте також: Карантин у громаді на Рівненщині. Скажений кіт покусав людину. Вакцинуватимуть всіх котів і собак

Редактор сайту «Сім днів» і журналіст стрічки новин. Працює з оперативною інформацією, готує новини та долучається до створення авторських матеріалів для сайту.
Має значний досвід роботи у медіа. Протягом 1991–2009 років був технічним редактором газети “America” (Філадельфія, США), де відповідав за дизайн і верстку, підготовку графічних матеріалів, фоторепортажів та готового макету видання.
Володіння англійською мовою використовує для перекладу матеріалів, підготовлених у межах грантових проєктів, які редакція публікує на окремому піддомені для іноземних читачів.
