Згідно зі статистичними даними, анемія буває у третини людей похилого віку. Як виявити анемію на ранній стадії й чому це важливо?
У літніх людей низький рівень гемоглобіну зустрічається набагато частіше, ніж у молодих, і загрожує різними ускладненнями. Вони небезпечні тим, що чинять негативний вплив на весь організм. У результаті літня людина стикається з такими проявами:
- порушення розумової діяльності головного мозку;
- зниження фізичної активності;
- погіршення імунітету, стану серця і судин;
- відчуття хронічної втоми;
- відчуття дискомфорту в шлунково-кишковому тракті;
- збільшення ризику травм під час падіння, яке може виникнути на тлі запаморочення або втрати свідомості;
остеопороз, через який зростає ймовірність переломів.
Як вчасно виявити анемію?
Розвиток анемії в літніх жінок і чоловіків пов’язують зі старінням організму. Люди похилого віку часто не виокремлюють ознаки анемії з огляду на їх загальний стан здоров’я, тому захворювання виявляють переважно під час медичних обстежень з інших питань. До характерних симптомів анемії в літньої людини належать такі: запаморочення, швидка стомлюваність, мушки перед очима, втрата свідомості, зниження уваги, відчуття мерзлякуватості, блідість шкірних покривів, ламкість нігтьових пластин і волосся, зниження маси тіла, дратівливість і нестабільність емоційного стану, задишка, слабкість у м’язах, при виникненні ран на їх загоєння витрачається багато часу.
При дефіциті вітамінів В9 і В12 спостерігаються неврологічні розлади, що проявляються як мурашки по тілу, печіння на кінчику язика.
Як допомогти собі?
Збагаченню раціону корисними мікроелементами сприяють свіжовичавлені соки з буряка, моркви і граната, а також настій з плодів шипшини. У меню слід обмежити швидкі вуглеводи, що містяться у випічці з пшеничного борошна, картоплі, манці, молочному шоколаді.
Макарони дозволяється використовувати тільки твердих сортів. Цукор рекомендується повністю виключити з раціону.
На час лікування слід повністю виключити з раціону чорний чай, який уповільнює засвоюваність заліза. Кількість овочів і фруктів під час щоденного вживання має становити не менше 500 грамів.
Світлана КОМІСАРЕНКО
Читайте також: Лимони імунну систему підтримують, поліпшать здоров’я серця, нирок та інших органів