Легкий, соковитий і приємний на смак напій та ще й у холодному вигляді – саме те, що треба пити жаркого літа.
Кожна культура має традицію виготовлення напоїв. Наша третя від Сонця планета пістрявіє розмаїттям напоїв, яким немає числа. Коли приготуєте відмінний напій з таких, на перший погляд підручних ягід, як вишні, то упевнитесь, що істина не тільки у вині. Вишнева наливка, як на мене, фірмовий напій українців.
Саме вишня – оспіване поетами та письменниками дерево. Кожен замріється, уявивши вечірні села в кипінні розквітлих вишень та тьохканні солов’їв… Та й байка про те, як бабця, процідивши наливку, викинула вишні на гноївку. Трагедія, бо гуси «полягли» невідомо від чого. Жаль, сльози… Хіба общипати їх, щоб хоч пір’я на подушки використати! Висушивши сльози, бабця мало не впала, коли, підвівши очі від ще недощипаної останньої гуски, побачила, як прийшов до тями перший птах. Так і мандрували, голі, поки пір’ям не обросли. Отакі вони, градуси підступні!
Приготована ж за всіма канонами домашня вишнівка повинна мати соковитий, вишневий смак, питися з легкістю і мати яскраво виражену солодкість. Саме через це її так люблять споживати жінки. Фахівці відносять домашню вишнівку без горілки до середньостиглих наливок. Для таких напоїв зазвичай використовують фрукти, які не можуть довго пролежати і не зіпсуватися при цьому. Для прикладу, слива, смородина, ну і, власне, вишня.
На шість кілограмів ягід беремо 2 кг цукру. З цієї кількості продуктів отримаєте приблизно 10 літрів наливки. Закваску варто робити строго в трилітрових банках.
Послідовність приготування. Ягоди ретельно промиваємо. Кісточок не видаляти. Засипаємо ягоди в банку. Товщина шару має бути не більшою 25% місткості банки. Присипати ягоди двома-трьома ложками цукру. За цим вкласти ще два шари вишень. На горловину банки акуратно натягнути хірургічні рукавички.
Поставте банку в теплому і темному місці не менше, як на місяць.
Процідіть готовий напій, розлийте у пляшки, а потім знову поставте на зберігання в темне місце на місяць. Як термін закінчився, споживайте на здоров’я!
Галина ГРИЦЮК