Повідомляє Главком.
Лікарка-отоларингологиня Юлія Дєєва пояснює, що вірус атакує рецептори в носі, що вловлюють запахи. Так йому найлегше пробитися до організму. Вірус ушкоджує їх і відтак запахи до носа потрапляють, а рецептори не помічають цього.
«Відповідно в мозок не поступає сигнал, що є якийсь запах. Але проблема не з мозком, а з передавачем. Передавачі, зазвичай, теж нормальні. Нерви, по яких іде збудження, не уражені. Уражені тільки рецептори, які сприймають цей подразник. Це як навушники, не увімкнені в комп’ютер», — каже Юлія Дєєва.
Блогерка Аня Лисенко відчула на собі ефект фантомного запаху. Через два місяці після одужання від Covid-19 дівчину почав переслідувати запах горілого, якого не відчуває більше ніхто. Такий ефект, кажуть лікарі, — добрий знак. Це означає, що все повертається до норми.
Втрата смаку пов’язана безпосередньо з нюхом. Кисле, солодке, солоне і гірке людина відчуває через рецептори язика, а от відтінки смаку — все заслуга носа.
Лікарі, що працюють із пацієнтами на Covid-19, помітили позитивну тенденцію. Ті, хто втрачають нюх, зазвичай, хворіють у легшій формі.
«Пацієнти, які потрапляють до лікарні, у більш важкому стані, ніж ті, що вдома. І треба зазначити, що вони рідко скаржаться на втрату нюху. А в тих, хто на амбулаторному, чомусь частіше буває аносмія», — каже інфекціоніста Світлана Гук.
Просто чекати, коли нюх відновиться, і все. Лікарі просять пацієнтів не стимулювати нюх різкими запахами. Це тільки нашкодить. Можна обпекти слизову оболонку і відтермінувати одужання.
Як повідомлялося раніше, втрата нюху стала яскравим симптомом коронавірусу. На перший погляд це виглядає дрібницею, особливо якщо порівняти з високою температурою, сильним кашлем чи вбивчою слабкістю, які може спричинити Covid-19. Утім, це зовсім не так.