Нервувати шкідливо, це знають усі. Але не всім відомо, як незвичайно може виявитися наша нервозність і до яких наслідків може призвести. Тому не нервуйте!
Питання читачки: «Почав турбувати живіт: за годину-півтори після їди виникають здуття, важкість. Лікар запідозрив синдром подразненого кишківника, призначив лікування і порадив менше хвилюватися. Який тут зв’язок?»
Відповідає дієтолог-геронтолог Юлія ПОВОРОЗНЮК:
– На синдром подразненого кишківника часто страждають ті, хто багато нервує.
Це хвороба недовірливих, прискіпливих людей, які звикли все робити на відмінно. У них дуже добре виражений зв’язок кишківника та мозку.
Будь-яка жорстка клітковина – капуста, бобові, висівки, причому навіть у поєднанні з кефіром, – може подразнювати слизову оболонку кишківника, посилаючи сигнали в мозок. Людина скаржиться на погане самопочуття, її часто наздоганяє депресія.
– Які ще причини цього захворювання?
– Воно нерідко виникає в того, хто приймав багато антибіотиків, які змінили мікрофлору кишківника, або через брак ферментів, неправильне харчування, вікові зміни в кишківнику.
Марія МАТВІЙЧУК
Читайте також: Здають нерви – пийте овочеві соки
- Несподівана користь від кропу на городіЗвичайний кріп, який росте практично на кожній ділянці, оздоровлює землю. Як помітили спеціалісти, кріп створює максимально сприятливе середовище для розвитку тих бактерій, які переробляють залишки рослин на корисний азот.