Видання «Deseret News» назвало п’ять корисних властивостей меду та різницю між сирим і пастеризованим медом.
Про це повідомляє УНІАН.
Сирий і пастеризований мед
Сирий мед не нагрівають, тому в ньому зберігається більше поживних речовин, таких як антиоксиданти і вітаміни, які забезпечують меду більше користі для здоров’я.
Сирий мед надходить прямо зі стільників. Пасічник зазвичай його фільтрує, щоб видалити дрібні частинки, включно з пилком, бджолиним воском і частинами мертвих бджіл.
Коли мед пастеризують, його нагрівають приблизно до 160 градусів. Цей процес надає меду прозорішого і гладкішого вигляду, збільшує термін зберігання і змушує повільніше кристалізуватися.. Під час пастеризації під впливом тепла втрачаються деякі натуральні поживні речовини. Обидва види меду корисні, але сирий мед має більшу користь.
Протизапальні та антиоксидантні властивості
Мед багатий поживними речовинами, включно з антиоксидантами, поліфенолами, магнієм, калієм і протизапальними властивостями.
«Крім використання як натурального підсолоджувача, мед застосовується як протизапальний, антиоксидантний і антибактеріальний засіб. Люди зазвичай використовують мед перорально для лікування кашлю і місцево для лікування опіків і загоєння ран», – йдеться в статті клініки Майо.
Регулярне вживання меду може бути корисним для здоров’я серцево-судинної, дихальної, шлунково-кишкової та нервової систем.
Допомагає загоювати рани та опіки
Мед можна використовувати для лікування порізів і ран, оскільки має протизапальні, антибактеріальні та антиоксидантні властивості.
Дослідження показали, що мед загоює опіки часткової товщини приблизно на чотири-п’ять днів швидше, ніж звичайні пов’язки. Вчені зазначили, що він також ефективний під час загоєння ран, інфікованих після операції.
Може поліпшити здоров’я серця
В огляді, опублікованому в Міжнародному журналі екологічних досліджень і громадської охорони здоров’я, повідомляється, що регулярне вживання меду може знизити кров’яний тиск, регулювати серцебиття, підвищити рівень жирів і запобігти загибелі здорових клітин.
Крім того, цей продукт містить протизапальні та антиоксидантні сполуки, які захищають від атеросклерозу.
Допомагає полегшити кашель
Мед протягом багатьох століть використовували як засіб від кашлю. Він може бути настільки ж ефективним засобом, як і безрецептурні препарати. Невелике дослідження показало, що у дітей з неспецифічним гострим кашлем, які пили суміш молока і меду польових квітів, спостерігалося таке ж поліпшення симптомів, як і в тих, хто приймав препарати.
«Пиття чаю або теплої лимонної води з медом – перевірений часом спосіб заспокоїти хворе горло. Але і сам по собі мед може бути ефективним засобом для придушення кашлю», – йдеться в статті клініки Майо.
Може поліпшити стан у разі сезонної алергії
Вживання в їжу місцевого сирого меду може поліпшити стан у разі сезонної алергії. Бджоли харчуються нектаром і збирають пилок з місцевої рослинності, частина якого потрапляє в мед. Якщо вживати цей пилок у невеликих дозах, організм може виробити толерантність і алергія мине.
Дослідження засвідчили, що дорослі, які щодня їли місцевий мед на додачу до приймання ліків від алергії, мали менше симптомів, ніж ті, хто приймав тільки ліки від алергії.
Читайте також: Що робити та до якого лікаря звертатись при сезонній алергії?