26 листопада у світі відзначають Міжнародний день боротьби з ожирінням.
Ожиріння – це захворювання, яке характеризується надлишковим накопиченням жирової тканини в організмі, обумовлене порушенням обмінних процесів.
Надмірна вага має ряд небезпечних наслідків: серцево-судинні захворювання, діабет, щонайменше 12 видів раку, захворювання печінки й органів дихання та інше
Серед поширених причин ожиріння та зайвої ваги виділяють: малорухливий спосіб життя; нераціональне та незбалансоване харчування та переїдання; порушення режиму харчування, хронічна перевтома, стреси.
Тримати вагу під контролем допоможуть кілька простих звичок:
- Збалансоване харчування: намагайтеся замінити калорійну їжу овочами та фруктами. Дотримуйтесь правила тарілки здорового харчування: весь денний раціон повинен складатися з 2/3 овочів, 1/2 фруктів, 1/4 продукти з цільного зерна, 1/4 білкової їжі. Обмежте вживання оброблених продуктів, що містять сіль, цукор, жири. Відмовтеся від солодких напоїв.
- Будьте активними: ведіть щоденник фізичної активності, щоб розуміти, чи достатньо ви рухаєтесь щодня.
- Сон: намагайтеся спати щонайменше вісім годин.
- Зверніться по допомогу: якщо вам не вдається самостійно схуднути, то поговоріть зі своїм лікарем.
Для діагностики надмірної ваги й ожиріння у дорослих достатньо розрахувати індекс маси тіла (ІМТ). Він є оптимальним показником для оцінки розмірів тіла (ваги і зросту) та ризиків для здоров’я.
Розрахувати оптимальне співвідношення ваги і зросту (індекс маси тіла) можна за простою формулою: вага (кг) / зріст у квадраті (м).
Результати для дорослої людини:
- нижче за 18,5 – недостатня вага;
- 18,5–25 – нормальна вага;
- 25-30 – зайва вага;
- вище за 30 – ожиріння.
Це приблизні дані й орієнтуватись лише на них не варто, але цього обчислення достатньо для первинної самоперевірки.
Джерело: Управління охорони здоров’я м. Рівне
Читайте також: Лікар гастроентеролог розвіяла поширені міфи, які заважають правильно харчуватися