fbpx
У деяких продуктах пальмової олії більше не буде. Підписано законопроєкт

У деяких продуктах пальмової олії більше не буде. Підписано законопроєкт

Діліться інформацією з друзями:

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №5148, який забороняє використання у виробництві деяких продуктів гідрогенізованих рослинних жирів та олій, а також пальмового стеарину.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Що змінює підписаний президентом закон

Підписаний президентом законопроєкт передбачає:

  • підвищення якості харчових продуктів, які споживаються дітьми
  • гармонізацію українського законодавства у сфері дитячого харчування з вимогами ЄС

У прикінцевих і перехідних положеннях уточнюється, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Тим часом в дію він вводиться через один рік із дня його опублікування.

Згідно з документом, в Україні під час виробництва харчових продуктів забороняється:

  • використання гідрогенізованих (штучних) рослинних жирів та олій, а також пальмового стеарину (твердої фракції очищеної та рафінованої пальмової олії) у виробництві дитячого харчування
  • використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій – якщо вміст трансжирних кислот (які не є трансжирними кислотами, що природно містяться у жирах тваринного походження) у призначеному для кінцевого споживача харчовому продукті перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, які містяться в цьому продукті

Крім того, виробникам забороняється використовувати назви “шоколад”, “білий шоколад”, “молочний шоколад”, “родинний молочний шоколад”, “шоколад “a la taza” та “шоколад “familiar a la taza” – якщо в їхніх продуктах містяться тваринні жири (крім молочного жиру).

Аналогічно забороняється використання таких назв, якщо у продуктах містяться рослинні жири (крім тих, які відповідають усім вимогам і зазначені в офіційному переліку центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів).

Насамкінець, оператори ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам зобов’язуються надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у своїх продуктах.

А маркування харчової продукції, що містить пальмову олію, має бути чіткою та зрозумілою.

Пальмова олія у харчових продуктах

Пальмова олія – це їстівна рослинна олія, яку отримують із плодів африканської олійної пальми.

Продукти з її додаванням довго зберігаються, тримають форму завдяки тугій структурі та коштують відносно недорого. З огляду на такі якості пальмова олія впродовж останніх років ставала все популярнішою серед деяких виробників.

Водночас пальмова олія містить насичені жирні кислоти, тож вживання продуктів з її додаванням суттєво підвищує їх вміст в організмі.

Згідно з висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), вживання пальмової олії призводить до ожиріння та розвитку хронічних захворювань в глобальному масштабі, а її виробництво завдає шкоди природі.

Індустрію з виробництва та продажу пальмової олії порівнюють навіть з виробництвом тютюнових та алкогольних виробів (як за рівнем шкоди для здоров’я та навколишнього середовища, так і за зусиллями рекламних агентств і лобістів, які намагаються приховати від споживачів правду в гонитві за прибутком).

Містити пальмову олію може молочна продукція, напівфабрикати, харчові продукти тривалого зберігання, печиво, хлібобулочні вироби, кондитерські вироби, маргарини тощо.

Читайте також: Вбивця XXI століття: як вберегтися від серцево-судинних захворювань?