Гімалайська сіль.

Сіль у раціоні: 5 міфів, які шкодять вашому серцю

Українці споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ: 12,6 г на добу замість 5 г. Це підвищує ризик гіпертензії, інфаркту та інсульту. Розвінчуємо популярні міфи та розповідаємо, як читати етикетки.

Міф: Я не додаю сіль у їжу, тому точно не споживаю її забагато.

Правда: 75% солі на добу ми споживаємо разом з повсякденними продуктами, наприклад, хліб, сир, соуси. Багато солі також міститься у фастфуді. Тож більшість із нас їсть забагато солі, навіть не здогадуючись.

Міф: Про кількість солі в раціоні мають турбуватись лише люди старшого віку

Правда: Надлишок солі в раціоні навіть у молодої або середнього віку людини підвищує ризик артеріальної гіпертензії і, як наслідок, інсульту чи інфаркту. Українці споживають удвічі більше солі на добу – в середньому 12,6 г, коли Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує – не більше 5 г. Контролювати сіль у раціоні варто всім.

Міф: Сіль – зло

Правда: Сіль – невіддільна і потрібна частина нашого раціону. Натрій, з якого складається сіль, підтримує баланс рідини і нормальної роботи всіх органів. Проте у надлишку він небезпечний – призводить до підвищення артеріального тиску, навантажує на серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, зокрема інсульт, інфаркт та серцевої недостатності. Тому сіль – не зло, але її надлишок – так.

Міф: Гімалайська чи морська сіль дуже корисна, тому можна їсти багато

Правда: Вона на 95-98% складається з хлориду натрію, як і звичайна кухонна. А кількість інших мінералів настільки мізерна, що ніякої додаткової користі не несе. Натомість ВООЗ рекомендує використовувати тільки йодовану сіль як у побуті, так і в харчовій промисловості для профілактики йододефіциту.

Міф: На магазинних продуктах немає інформації про кількість солі

Правда: Продукти мають маркуватись відповідно до вимог законодавства, інформація про сіль є частиною цих вимог. Тож зазвичай кількість солі вказують на упаковці продукту в полі «Поживна цінність».

Інформація про вміст солі може зазначатися двома способами:

  • 1) Як сіль (NaCl) – напр., «Сіль: 1,2 г на 100 г продукту».
  • 2) Як натрій (Na) – у цьому випадку, щоб дізнатися еквівалентну кількість солі, кількість натрію слід помножити на коефіцієнт 2,5. Наприклад, якщо продукт містить 0,5 г натрію на 100 г, це приблизно 1,25 г солі. Варто також звертати увагу на розмір порції: іноді вміст солі вказується не на 100 г продукту, а на одну порцію, зазначену на упаковці.

5 способів зменшити сіль без втрати смаку

  1. Додавайте трави: базилік, орегано, розмарин.
  2. Лимон/оцет – підсилюють смак.
  3. Готуйте самі – контролюйте сіль.
  4. Промивайте консерви (квасоля, тунець).
  5. Перевіряйте хліб – обирайте з <1 г солі/100 г.

Висновок

Сіль – не ворог, але надлишок – так. 5 г на добу – ваша мета. Читайте етикетки, готуйте вдома, обирайте йодовану сіль.

Вивчай інформацію на упаковках. Купуй продукти, де солі менше! Ще більше порад і корисної інформації про сіль у харчуванні за ПОСИЛАННЯМ

Солоного удвічі менше – серцю і судинам легше!

Джерело: Рівненський обласний ЦКПХ

Читайте також: Чи варто замочувати рис перед варінням? Користь та інструкція