Красива шкіра, висока розумова активність, стабільна робота серцево-судинної системи, хороший зір і міцні кістки – всього цього можна досягнути, доклавши зусиль. Обов’язкові складові здорового і щасливого життя – регулярні фізичні навантаження та правильне збалансоване харчування.
Відома дієтологиня Світлана ФУС розповіла, що їсти, щоб бути здоровішим і щасливішим.
Для мозку
Для стимуляції роботи мозку і підвищення його активності потрібно включити в список своїх щоденних продуктів м’ясо птиці, жирну та не жирну морську рибу, яйця, горіхи, насіння, лляну олію а також ягоди і зелені овочі.
Для серця
Цьому органу необхідний комплексний набір вітамінів та мікроелементів, а особливо калію та магнію. Їх багато в овочах, бобових, цільних крупах, морських водоростях. Цільні крупи та бобові в цьому списку особливо корисні, бо вони нормалізують тиск і зберігають судини від «шкідливого» холестерину.
Для зору
На гостроту зору впливає багато факторів. Щоб уникнути проблем, дієтолог рекомендує їсти якомога більше продуктів, що містять вітаміни А, С та Е, бета-каротин. Це, зокрема, зелень та овочі, ягоди, молочні продукти, субпродукти, горіхи та олії, гіркий шоколад.
Для міцних кісток
Потрібні магній, кальцій, фосфор, білок. Всі ці речовини містяться у зелені та овочах, фруктах, м’ясі, рибі, яйцях та злакових і бобових. Тваринні жири вживайте у невеликій кількості. Частіше бувайте на свіжому повітрі у сонячні дні. Бо під сонячним промінням у шкірі синтезується вітамін Д. Слідкуйте за його рівнем у крові, особливо коли багато часу проводите в приміщеннях.
Для краси і молодості
Зелень, різнокольорові ягоди та овочі є основним джерелом антиоксидантів, які допомагають шкірі виглядати гладкою, пружною та сяючою. Не варто забувати й про тваринні жири та олії, які зберігають в шкірі вологу.
Марія МАТВІЙЧУК