Що відбувається в організмі? Багато людей вважають за краще не тільки пити гарячі напої, але і їсти гарячі страви, не чекаючи, поки вони трохи охолонуть.
Всі органи травного тракту мають слизову оболонку, що складається з клітин, клітини містять білок. Білок витримує максимальну температуру 42 градуси, і якщо цей показник більший, білок денатурується (зварюється), клітина втрачає свої функції. Тому оптимальною є температура їжі та рідини, які ми споживаємо, не більша за 40 градусів.
Часте вживання гарячого призводить до того, що рецептори слизової оболонки рота втрачають свою здатність розпізнавати температуру.
В результаті людина перестає відчувати, що їжа надто гаряча, відбувається регулярне травмування підслизового та м’язового шарів органів. А при регулярному повторенні виникають рубцеві зміни (як на тілі після рани).
Чи має значення, яка саме їжа потрапляє в організм у гарячому стані?
Звичайно, наприклад, гарячі вареники або пончики повільніше проходять через стравохід, тому більше травмують, ніж рідина.
Часто жінки обпікають собі шлунок гарячими пиріжками, якими вони смакують відразу зі сковорідки, коли їх смажать. І тут навіть можуть виникнути виразки.
Надія ПРИШЛЯК
- Коли зійде різдвяна зірка над Рівненщиною і час сідати до Святої вечеріНаталія Ягущина 24.12.2025, 13:53 У різдвяний вечір є мить, яку чекають не менше, ніж першу колядку. Вікна вже темнішають, у хаті пахне кутею, свічка готова спалахнути – і всі погляди мимоволі звертаються до неба. Саме тоді за традицією родина сідає…

контент-менеджерка та журналістка редакції «Сім днів». Працює з соціальними темами, історіями громад, матеріалами про дітей і молодь, а також готує публікації для проєкту «Вулиці Героїв».
Від 2016 року працює контент-менеджеркою соціальних мереж редакції. Має досвід роботи рекламним менеджером у газетах «Вісті Рівненщини» та «Панорама». Долучається до підготовки новин, авторських матеріалів і контенту для онлайн-платформ.

