З віком у кожної людини збільшується кількість проблем зі здоров’ям. Але не всі знають, що значно поліпшити самопочуття здатна не тільки традиційна жменя пігулок зранку, а й зміна раціону.
Як перейти на здорове харчування
Про це розповіла дієтологиня-нутриціологиня Наталя Сива.
З віком раціон навіть відносно здорової людини в будь-якому випадку потребує певних змін. Адже обмін речовин і фізична активність після 60 років значно сповільнюються, а функції травної системи знижуються. Через це перетравлювати шкідливу або тяжку їжу й спалювати зайві калорії організму стає дедалі складніше. Тому харчування без урахування вікових нюансів і потреб здатне призвести не тільки до появи проблем зі шлунково-кишковим трактом, але й до швидкого зростання ваги. А вона, своєю чергою – чинник ризику розвитку багатьох хронічних захворювань, таких як цукровий діабет другого типу, атеросклероз, гіпертонія, артрит тощо.
У той же час повноцінний збалансований раціон, навпаки, здатний помітно покращити ваше самопочуття й навіть «відкоригувати» найпоширеніші вікові проблеми зі здоров’ям.
Що їсти при різних хворобах
З віком у кожної людини збільшується кількість проблем зі здоров’ям. Але не всі знають, що значно поліпшити самопочуття здатна не тільки традиційна жменя пігулок зранку, а й зміна раціону.
Серцево-судинні захворювання
Вони турбують більшість людей старшого віку. Головні причини їх розвитку – високий рівень холестерину в крові, підвищений тиск, зайва вага та інші фактори, пов’язані зі способом життя.
Що допоможе: зменшення споживання червоного м’яса, смажених страв, маргарину; обмеження вживання солі; додавання до раціону жирної морської риби (лосось, тунець, сардини), насіння льону, волоських горіхів; щоденне вживання овочів, фруктів, цільнозернових продуктів, бобових.
Остеопороз
Ця поширена вікова патологія характеризується зниженням щільності кісток і підвищеним ризиком переломів. Частіше на неї страждають жінки після настання менопаузи. При цій патології треба вживати кальцій, вітамін D та магній: перший є основним будівельним матеріалом для кісток, другий і третій сприяють його засвоєнню.
Що допоможе: їжте більше молочних продуктів (йогурти, сири) і зелених овочів (броколі, капуста, кріп, петрушка) – вони забезпечують організм кальцієм; вживайте жирні сорти риби та яйця — в них міститься вітамін D; додавайте до страв горіхи, насіння, бобові, шпинат — це найбільше джерело магнію.
Діабет другого типу
Це хронічне захворювання, яке виникає через порушення чутливості організму до інсуліну. Серед факторів ризику для його виникнення – літній вік і надмірна вага.
Що допоможе: контроль вуглеводів: замінити солодощі, випічку, білий хліб на овочі, цільнозернові продукти, бобові; достатня кількість білків (допомагає знизити рівень цукру в крові та покращити чутливість до інсуліну): додайте до раціону рибу, курку, індичку, яйця, горіхи, бобові; вживання корисних жирів (знижують рівень запалення в організмі): вони містяться в морській рибі, авокадо, горіхах, насінні.
Проблеми з пам’яттю, хвороба Альцгеймера, деменція
Ці хвороби, пов’язані з розладами пам’яті та мислення, є одним із найсерйозніших викликів для літніх людей і можуть завадити вести повноцінне життя.
Що допоможе: ягоди й зелений чай (багаті на антиоксиданти), риба, лляне насіння, цільнозернові крупи й хліб, яйця, шпинат, шипшина, зелень, капуста, авокадо; обмеження червоного м’яса.
Подагра
Захворювання характеризується відкладенням у різних тканинах солей сечової кислоти (уратів) й виникненням запалення. Це відбувається внаслідок надлишкового надходження пуринів та сечової кислоти з їжею, а також недостатнього виділення її нирками. Захворювання частіше виникає у чоловіків віком понад 45 років.
Що допоможе: зменшення або виключення вживання продуктів, багатих на пурини: червоного м’яса, м’ясних субпродуктів, риби, гороху, квасолі, арахісу, грибів, цвітної та брюссельської капусти; відмова від алкоголю, зокрема – червоного вина та пива; збагачення раціону молочними продуктами, яйцями, цільнозерновим хлібом і крупами, овочами, фруктами, ягодами, горіхами; достатній питний режим (у середньому, два літра на добу) для забезпечення виведення з організму сечової кислоти.
Як уникнути зайвих кілограмів?
Щоб уникнути вікового збільшення ваги й ожиріння, яке, своєю чергою, сприяє розвитку багатьох хронічних захворювань, важливо стежити за калорійністю їжі. Зменшення в меню кількості простих вуглеводів (цукор, білий хліб, білий рис, солодощі) та збільшення вживання білка й клітковини допоможе контролювати вагу.
Також важливими є регулярні прийоми їжі: в ідеалі треба харчуватися дрібно, п’ять-шість разів на день, невеликими порціями й уникати великих перерв між їдою, які призводять до переїдання.
Необхідними є й помірні, але щоденні фізичні навантаження, такі як прогулянки, оздоровчі пробіжки, йога, плавання, що допоможуть спалити калорії та покращити загальне самопочуття.
Ірина КАДЧЕНКО
Читайте також: 2.1 млрд грн спрямують на покращене харчування для поранених військових
- Рівне планує змінити формат вшанування ГероївУ Рівному розглядають зміни до програми “Рівне — місто Героїв”. Згідно з новою пропозицією, замість встановлення пам’ятних дощок на школах, міська влада планує фінансувати розміщення портретів загиблих захисників на майдані Незалежності.