Уважається, що гриби мають масу корисних властивостей, тому широко застосовуються в кулінарії. Навіть невелика добавка грибів робить страви більш смачним і ароматним. Овочевий суп і картопля, рис і гречана каша, тушкована капуста і солянка в присутності грибів прямо-таки «збагачуються» їх смаком.
Про хімічний склад грибів та про їхню користь розповілв відома дієтологиня Світлана Фус.
Гриби часто називають рослинним м’ясом через великий вміст в них білка.
“В 100 г сирих грибів, залежно від виду, 2-5 г білка, – наголошує дієтологиня. – Це більше, ніж в капустах, кабачках та інших овочах, приблизно стільки ж, як в кашах з цільних круп, але менше, ніж в бобових. Тому я б не поспішала вважати їх рослинним м’ясом. Але чому в публікаціях про гриби говорять про високий вміст білка? Справа в тому, що в сухих грибах на 100 г може міститися до 30 г білка. Але хто може приготувати 100 г сухих грибів і з’їсти без наслідків для травної системи? Гриби важка для перетравлення їжа. Перш за все це пояснюється тим, що вони містять хітин – природний рослинний сорбент. За своєю будовою хітин дуже близький до целюлози рослин, виконує опорну і захисну функцію клітин грибів. Як і целюлоза, він не перетравлюється і не засвоюється нашою травною системою. Варто пам’ятати про помірність, тому що велика кількість хітину може викликати відчуття дискомфорту, підвищене газоутворення і болі. Разом з тим наявність в грибах хітину та інших харчових волокон дає тривале відчуття насичення, якщо гриби вживати помірно”.
У деяких грибах велика кількість таких важливих елементів, як цинк, мідь.
Одні з таких рекордсменів за їх вмістом, наприклад, маслюки. У деяких грибах присутній в невеликій кількості вітамін В12 і вітамін Д. В інших рослинних продуктах ці вітаміни практично не зустрічаються, бо основним джерелом є продукти тваринного походження. Не можна сказати, що у всіх грибах однаково високий вміст вітамінів групи В або інших вітамінів і мінералів. Вони накопичують їх по-різному. Одні більше, інші менше.
До переваг грибів відноситься наявність природних антиоксидантів-гліканів. Грибні глікани (бета-глікани) мають цілющі властивості, антиатеросклеротичну і протиракову дію.
Хто повинен уникати грибів?
Вживати гриби не рекомендується дітям і літнім людям – для них це досить важка їжа. А так само тим, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту, вагітним та годуючим матерям. І звичайно, гриби слід виключити з раціону людям, які страждають харчовою алергією на них.
Тим же, у яких зі здоров’ям все в порядку, годяться будь-які їстівні гриби. Головне, визначитися з їх кількістю і частотою вживання, щоб не викликати проблем з травленням.
Для приготування нарізайте їх якомога дрібніше, а приготовані ретельно пережовуйте, щоб гриби засвоювалися легше. Врахуйте при цьому, що в ніжках грибів хітину більше, ніж в капелюшках, тому ніжки нарізайте більш дрібно.
Хороший спосіб зберегти гриби на зиму – відварити їх та заморозити.
Вживати в їжу потрібно гриби, зібрані в екологічно чистих районах. Адже вони здатні накопичувати з повітря, ґрунту і води важкі метали, органічні токсини і радіоактивні речовини. У їжу повинні використовуватися тільки ті гриби, в яких ви впевнені на сто відсотків.