Людське тіло є домівкою для мільйонів мікроорганізмів — деякі з них доволі шкідливі, інші — допомагають стабільному функціонуванню всіх важливих систем. Серед усього розмаїття вирізняються пробіотики, які підтримують оптимальний мікробний баланс, усуваючи надлишок шкідливих бактерій. Вони містяться в деяких ферментованих продуктах, а також доступні як харчові біоактивні добавки.
Чим корисні пробіотики
Потенційна користь для здоров’я від пробіотиків є предметом багатьох наукових досліджень. Підтверджено, що ці живі організми нормалізують мікрофлору шлунково-кишкового тракту, а також запобігають виникненню дисбактеріозу. Вибираючи пробіотики, зверніть увагу, що ціна Пробам Жерміна, «Дисбілак» чи «Сантіжен» залежить від кількості основної активної речовини у складі.
Унікальні мікроорганізми безпечні для людини, швидко потрапляють до кишківника, здатні виживати в шлунку навіть за високої кислотності, а також виконують кілька важливих функцій, зокрема:
- поліпшують травлення;
- підтримують імунітет;
- зменшують запальні процеси;
- пригнічують ріст патогенних мікроорганізмів у ШКТ;
- прискорюють метаболізм;
- оптимізують структуру мікробіому;
- зміцнюють епітеліальні клітини;
- допомагають засвоєнню поживних речовин з їжі.
Пробіотики можуть співіснувати в одному середовищі з дріжджами, вірусами, бактеріями та найпростішими.

Джерела та види пробіотиків
Найпоширеніші види — це лактобактерії (Lactobacillus), біфідобактерії (Bifidobacterium), спорові (Bacillus subtilis, Bacillus clausii), дріжджі (Saccharomyces boulardii), ентерококи (Enterococcus faecium). Корисні мікроорганізми містяться в деяких видах ферментованих продуктів, як-от йогурт, кефір, кисломолочний сир, квашена капуста, кімчі, комбуча, соєві напої.
Також вони випускаються як харчові біодобавки у формі капсул, пігулок, крапель, цукерок і порошків. Великий вибір продукції від перевірених брендів представлено в маркеті Маудау. Пробіотики вимірюються в КУО (колонієутворювальних одиницях), що позначає кількість життєздатних клітин і має бути зазначено на етикетці препарату.
Коли варто вживати пробіотики
Лікар може запропонувати використовувати ці продукти для відновлення мікробіому після лікування антибіотиками чи профілактично, якщо в анамнезі є такі захворювання:
- атопічний дерматит;
- акне та прищі;
- карієс і захворювання ясен;
- інфекції сечовивідних шляхів і статевих органів;
- синдром подразненого кишківника;
- виразковий коліт;
- хвороба Крона;
- проблеми з травленням (закрепи, діарея, метеоризм);
- ГРВІ, отити, синусити.
Перш ніж вводити будь-які харчові добавки в раціон, особливо вагітним жінкам і дітям, слід проконсультуватися з лікарем. Для підтримки життєздатності пробіотичних штамів потрібне правильне зберігання, оскільки речовини чутливі до світла, тепла, кисню та вологи.
