Пробіотики: види, користь, вплив на організм людини

Пробіотики: види, користь, вплив на організм людини

Людське тіло є домівкою для мільйонів мікроорганізмів — деякі з них доволі шкідливі, інші — допомагають стабільному функціонуванню всіх важливих систем. Серед усього розмаїття вирізняються пробіотики, які підтримують оптимальний мікробний баланс, усуваючи надлишок шкідливих бактерій. Вони містяться в деяких ферментованих продуктах, а також доступні як харчові біоактивні добавки.

Чим корисні пробіотики

Потенційна користь для здоров’я від пробіотиків є предметом багатьох наукових досліджень. Підтверджено, що ці живі організми нормалізують мікрофлору шлунково-кишкового тракту, а також запобігають виникненню дисбактеріозу. Вибираючи пробіотики, зверніть увагу, що ціна Пробам Жерміна, «Дисбілак» чи «Сантіжен» залежить від кількості основної активної речовини у складі.

Унікальні мікроорганізми безпечні для людини, швидко потрапляють до кишківника, здатні виживати в шлунку навіть за високої кислотності, а також виконують кілька важливих функцій, зокрема:

  1. поліпшують травлення;
  2. підтримують імунітет;
  3. зменшують запальні процеси;
  4. пригнічують ріст патогенних мікроорганізмів у ШКТ;
  5. прискорюють метаболізм;
  6. оптимізують структуру мікробіому;
  7. зміцнюють епітеліальні клітини;
  8. допомагають засвоєнню поживних речовин з їжі.

Пробіотики можуть співіснувати в одному середовищі з дріжджами, вірусами, бактеріями та найпростішими.

Чим корисні пробіотики

Джерела та види пробіотиків

Найпоширеніші види — це лактобактерії (Lactobacillus), біфідобактерії (Bifidobacterium), спорові (Bacillus subtilis, Bacillus clausii), дріжджі (Saccharomyces boulardii), ентерококи (Enterococcus faecium). Корисні мікроорганізми містяться в деяких видах ферментованих продуктів, як-от йогурт, кефір, кисломолочний сир, квашена капуста, кімчі, комбуча, соєві напої.

Також вони випускаються як харчові біодобавки у формі капсул, пігулок, крапель, цукерок і порошків. Великий вибір продукції від перевірених брендів представлено в маркеті Маудау. Пробіотики вимірюються в КУО (колонієутворювальних одиницях), що позначає кількість життєздатних клітин і має бути зазначено на етикетці препарату.

Коли варто вживати пробіотики

Лікар може запропонувати використовувати ці продукти для відновлення мікробіому після лікування антибіотиками чи профілактично, якщо в анамнезі є такі захворювання:

  1. атопічний дерматит;
  2. акне та прищі;
  3. карієс і захворювання ясен;
  4. інфекції сечовивідних шляхів і статевих органів;
  5. синдром подразненого кишківника;
  6. виразковий коліт;
  7. хвороба Крона;
  8. проблеми з травленням (закрепи, діарея, метеоризм);
  9. ГРВІ, отити, синусити.

Перш ніж вводити будь-які харчові добавки в раціон, особливо вагітним жінкам і дітям, слід проконсультуватися з лікарем. Для підтримки життєздатності пробіотичних штамів потрібне правильне зберігання, оскільки речовини чутливі до світла, тепла, кисню та вологи.