Нове дослідження американських кардіологів, до якого залучили близько 2 мільйонів людей по всьому світу, підтвердило, що вживання 3 порцій овочів та 2 порцій фруктів щодня запобігає хронічним недугам. У тому числі й серцево-судинним та онкологічним. А отже, продовжує тривалість життя.
Про це йдеться в журналі Американської кардіологічної асоціації.
Дієти, багаті фруктами та овочами, знижують ризик багатьох хронічних захворювань, які є основними причинами смерті, включаючи серцево-судинні захворювання та рак. Однак, згідно з даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, лише один із десяти дорослих їсть достатньо фруктів чи овочів.
Дослідники переконалися, що споживання приблизно п’яти порцій фруктів і овочів (2 і 3 порції відповідно) на день пов’язане із найнижчим ризиком смерті. До речі, одна порція становить 150-200 грамів. Цікаво, що збільшення кількості овочів і фруктів у щоденному раціоні понад названі показники додаткової користі не приносить.
Вживання приблизно двох порцій фруктів і трьох порцій овочів на день асоціювалося з найбільшим довголіттям.
Ті, хто вживав «5 правильних порцій» на день, мали на 13% менший ризик смерті від усіх причин; на 12% нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань, включаючи хвороби серця та інсульт; на 10% менший ризик смерті від раку; і на 35% нижчий ризик смерті від респіраторних захворювань. Таких, як хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).
Скористайтеся найпростішою рекомендацією кардіологів – наповнюйте принаймні половину вашої тарілки фруктами й овочами під час кожного прийому їжі.
Однак не забувайте, що не всі фрукти та овочі однаково корисні. Для прикладу: крохмалисті овочі (горох і кукурудза), фруктові соки та картопля не були пов’язані зі зниженням ризику смерті від усіх причин або конкретних хронічних захворювань.
З іншого боку зелені листові овочі, зокрема шпинат, листя салату і капуста, а також фрукти та овочі, багаті бета-каротином і вітаміном С (цитрусові, ягоди та морква) мають вагомі переваги.
Ксенія БОЙКО