fbpx
Поширена помилка, яка перетворює каву на отруту

Поширена помилка, яка перетворює каву на отруту

Діліться інформацією з друзями:

Фахівці з безпеки харчування радять уникати розігрівання кави, яка охолола. Це може негативно впливати як на її склад, так і на ваше здоров’я.

Про це пише РБК-Україна.

Чому не можна розігрівати каву?

Під час повторного нагрівання у каві відбуваються хімічні реакції, які змінюють склад її компонентів. Зокрема, хлорогенові кислоти, які містяться в каві та мають антиоксидантні властивості, руйнуються. У результаті утворюються речовини, що можуть:

  • Викликати підвищену кислотність шлунка.
  • Спричиняти проблеми з травленням, наприклад, печію або подразнення слизової оболонки шлунка.

При повторному нагріванні:

  • Руйнуються антиоксиданти, які захищають організм від вільних радикалів.
  • Напій втрачає свої смакові якості, стає гірким і менш приємним для вживання.

Коли кава охолоджується, у ній можуть почати розмножуватися мікроорганізми. Повторне нагрівання не завжди знищує ці бактерії повністю, що може становити небезпеку для здоров’я.

Що рекомендують експерти?

Експерти з безпеки харчування радять:

  • Завжди пити каву одразу після приготування.
  • Якщо напій охолов, краще приготувати нову порцію, ніж розігрівати стару.

Наукові дослідження підтверджують, що повторне нагрівання їжі та напоїв, зокрема кави, може впливати на їхній хімічний склад і безпеку:

  • Дослідження антиоксидантів у каві: Згідно з дослідженням, антиоксиданти в каві руйнуються при нагріванні понад 70°C.
  • Вплив хлорогенових кислот: Як зазначено у звіті Національного інституту здоров’я США (NIH), хлорогенові кислоти, які є потужними антиоксидантами, можуть утворювати потенційно токсичні сполуки під час нагрівання.
  • Ризик бактеріального забруднення: Згідно з рекомендаціями Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA), бактерії можуть активно розмножуватися в охолоджених напоях, особливо якщо вони зберігалися понад 2 години.

Щоб зберегти здоров’я та насолодитися справжнім смаком кави, пийте її свіжою, уникаючи розігрівання. Це допоможе уникнути шкідливих наслідків для вашого організму та насолоджуватися улюбленим напоєм у найкращій його якості.

Читайте також: Кава перешкоджає засвоєнню популярного вітаміну: вся правда від кардіолога