Осіннє похолодання – традиційний період загострення багатьох хронічних захворювань: від гастриту і герпесу до артрозу і циститу.
Щоб менше хворіти в холодну пору року, треба дотримуватися кількох важливих рекомендацій. Яких саме, розповіла лікарка-терапевтка вищої категорії Ганна Кондратьєва.
Чому ми починаємо частіше хворіти?
У другій половині осені психологічний і фізичний стан більшості людей закономірно погіршується: що ближче зима, то частіше загострюються хронічні хвороби, виникають застудні інфекції та депресивні думки.
Зниження імунітету і загального тонусу організму в міжсезоння викликано низкою причин: різкою зміною метеорологічних умов і постійними перепадами температури, активною циркуляцією вірусів у холодну й сиру погоду, дефіцитом вітамінів і сонячного світла.
Тому, щоб підтримати організм у період зміни сезонів і перебудови біоритмів, важливо дотримуватися кількох важливих рекомендацій, основна з яких – правильне харчування.
Що їсти взимку?
У холодну пору року не відмовляйте собі у тваринній їжі. М’ясо, риба, птиця, молочні продукти, яйця містять велику кількість вітамінів, білків, незамінних жирних кислот, заліза та цинку в легкозасвоюваній формі. Тому такі продукти допомагають зміцнити імунітет, підвищити працездатність, відчувати себе бадьорим і активним, незважаючи на погоду. Якщо у вашому осінньому раціоні бракує білкової їжі, розвивається анемія, з’являється слабкість, сонливість, дратівливість, знижуються захисні сили організму. Тому період холодів – не найкращий час для вегетаріанських експериментів.
Овочі та фрукти
Важливо також вживати велику кількість сезонних овочів і фруктів – свіжих, запечених, тушкованих або приготованих на парі. До осінніх лідерів, найбільш багатих вітамінами та мікроелементами, належать капуста (як свіжа, в салаті, так і квашена), солодкий перець, гарбуз, буряк, морква, листова зелень, яблука, груші. Принесуть відчутну користь організму й цитрусові, ківі, банани.
Найкращими джерелами вітаміну E та корисних жирів зараз стануть горіхи, насіння, оливкова та лляна олії.
Крім того, не забувайте про «природні антибіотики»: хрін, цибулю та часник, ідеальні для підтримки імунітету і профілактики застудних захворювань.
Випічку бажано звести до мінімуму
А ось вживання здоби та кондитерських виробів (попри спокусу взяти щось солоденьке до чаю) бажано звести до мінімуму – в такій їжі майже немає корисних речовин, але є багато шкідливих трансжирів і «порожніх» калорій. Замініть цукерки сухофруктами, натуральною пастилою та зефіром.
Гуляйте і загартовуйтеся
Щоб підтримати організм у холодну пору року, важливо також внести певні зміни у свій спосіб життя:
для нормальної роботи всіх систем організму, включаючи імунну, потрібно спати щонайменше 7-9 годин на добу (якщо немає можливості виспатися вночі, то можна «добирати» години сну вдень);
у будь-яку погоду намагайтеся гуляти на вулиці не менше години (це зміцнить м’язи, поліпшить кровообіг і наситить тканини киснем;
одягайтеся тепліше, віддаючи перевагу речам із натуральних тканин і багатошаровому принципу «капусти» (краще даремно носити з собою теплу куртку, аніж замерзнути й застудитися);
загартовуйтесь, за умови, що ви здорові (це й зарядка на свіжому повітрі (на подвір’ї або на балконі), і обтирання вологим рушником, і обливання прохолодною водою);
відмовтеся від шкідливих звичок: доведено, що куріння та зловживання алкоголем пригнічують і послаблюють імунну систему організму;
приймайте вітамінно-мінеральні комплекси та БАДи (важлива умова – консультація з сімейним лікарем);
пийте достатньо рідини (щодня потрібно пити щонайменше 1,5-2 літра чистої води, частково замінити воду можуть несолодкі трав’яні відвари, настій шипшини або зелений чай);
вчіться керувати своїми негативними емоціями – ця навичка також зробить ваш організм менш уразливим для інфекцій і запальних процесів (практикуйте методи медитації, йогу, розслаблюючі дихальні вправи);
частіше мийте руки – це один із найпростіших, але в той же час ефективних способів профілактики застуд і вірусних захворювань;
зробіть щеплення від грипу, якщо у вас немає протипоказань (так ви убезпечите себе від однієї з найпоширеніших недуг холодного періоду, а головне – від її ускладнень).
Приготуйте пасту Амосова
Смачний і корисний засіб для підвищення імунітету і зміцнення серцево-судинної системи – вітамінна суміш із горіхів, сухофруктів і меду. Її рекомендував своїм пацієнтам знаменитий український кардіохірург Микола Амосов.
Для приготування суміші вам знадобляться наступні продукти. Темні родзинки, чорнослив, курага, інжир або фініки (по 200 грамів), будь-які очищені горіхи – волоські, мигдаль, фундук, кеш’ю або мікс (200 грамів), один середній лимон (близько 100 грамів) і 200 грамів натурального меду середньої густоти. Інгредієнти потрібно по черзі завантажити в блендер, потім подрібнені складові змішати між собою й додати мед. Готову суміш складіть у скляну посудину зі щільною кришкою і зберігайте в холодильнику.
Дорослим рекомендовано приймати по 1 столовій ложці суміші тричі на добу за 30 хвилин до їди, курс прийому – 1 місяць.
Ірина КАДЧЕНКО
Читайте також:
- Троє вчителів із Рівненщини потрапили до короткого списку національної премії «Вчитель року 2025»Троє педагогів із Рівненщини стали фіналістами національної премії Goncharenko Centre’s Teachers Award, за результатами якої буде обрано «Вчителя року 2025». До короткого списку увійшли Олександр Кондратюк із Скулина, Назар Степанов із Рівного та Юлія Вакулко зі Зносичів.

