Здорове меню на тиждень після 60 років для енергії, довголіття і гарного самопочуття

Здорове меню на тиждень після 60 років для енергії, довголіття і гарного самопочуття

Діліться інформацією з друзями:

Після 60 років харчування стає ключем до гарного самопочуття, активності й довголіття. У цьому віці організм особливо чутливий до дефіциту води, переїдання та важкої їжі.

На кожному етапі життя людини її раціон повинен відрізнятися, враховуючи вікові особливості. Що варто їсти щодня людям старшого віку, щоб підтримати здоров’я?

Ми зібрали просте, збалансоване меню на тиждень, яке допоможе зберегти здоров’я, підтримати нормальну вагу і знизити ризики серцево-судинних, обмінних і шлунково-кишкових захворювань. Дотримуйтесь розумного підходу до харчування – і відчуйте різницю вже за кілька днів.

Як харчуватися після 60, щоб менше хворіти?

Не забуваймо про воду. Організм людей старшого віку чутливий до дефіциту води. Добова норма води – 1,5 літра, але слід бути обережними, якщо у вас є проблеми з нирками, присутні набряки. Консультація лікаря в такому випадку є обов’язковою.

Чим небезпечне переїдання?

Якщо зловживати їжею – це може спровокувати:

  • напади гіпертонії;
  • розвиток атеросклерозу;
  • сечокам’яну та жовчнокам’яну хвороби;
  • цукровий діабет та інші захворювання.

Складаємо меню на тиждень

Науковці розробили орієнтовне меню, яке допоможе вам почувати себе краще.

Понеділок

  • Сніданок: варена риба з овочами та зелений чай.
  • Обід: варене м’ясо з салатом зі свіжих овочів, овочевий супчик і фрукти.
  • Вечеря: запіканка з сиру і моркви, кефір.

Вівторок

  • Сніданок: гречка, трохи вареної яловичини і трав’яний чай.
  • Обід: борщ і яблука, запечені в духовці.
  • Вечеря: несолодкий йогурт, сир із родзинками і зелений чай.

Середа

  • Сніданок: паровий омлет із горошком, чай.
  • Обід: риба, запечена з картоплею, салат із огірків і капусти, фрукти.
  • Вечеря: овочеве рагу, яблуко і чай.

Четвер

  • Сніданок: парові котлети і салат із помідорів із цибулею і домашньою олією.
  • Обід: легкий овочевий суп, шматочок бісквіта.
  • Вечеря: запіканка з сиром і яблуками, м’ятний чай.

П‘ятниця

  • Сніданок: вівсянка, бутерброд із сиром, зелений чай.
  • Обід: печеня з нежирним м’ясом і фрукти.
  • Вечеря: м’які печінкові котлети з картопляним пюре, ромашковий чай з медом.

Субота

  • Сніданок: в’язка каша з рисом, бутерброд із маслом і сиром, чай.
  • Обід: тушковані овочі, парова біла риба, апельсин.
  • Вечеря: кабачкові оладки, сметана, кефір.

Неділя

  • Сніданок: варені яйця, салат із помідорами й огірками, твердий сир і чай.
  • Обід: варена куряча грудка, вінегрет, банан.
  • Вечеря: перетертий сир зі сметаною і фруктами, чай на травах.

Ольга МАГАЗИНСЬКА

Читайте також: Як навчити дитину правильно харчуватися без примусу: поради педіатра