Чи варто сьорбати гарячий, щойно зварений, суп і чи можна в спеку пити крижані напої? Що корисніше для організму: гаряча чи холодна їжа? Що краще засвоюється і приносить більше користі?
Медики назвали ідеальну для здоров’я температуру страв.
Гаряча їжа
Чомусь вважається, що гарячі перші та другі страви дуже корисні для організму. Особливо в холодну пору року. Адже так можна швидше зігрітися. Медики спростовують цей міф: висока температура їжі – прямий шлях до набряку стравоходу та утрудненого ковтання. Крім того, любителі гарячих страв ризикують «заробити» виразку шлунка, гастрит, стеноз (звуження гортані), опіки рота, слизової оболонки губ, язика та внутрішньої поверхні щік. При потраплянні інфекції в опікові рани може розвинутися стоматит, ларингіт.
Варто згадати, що гарячі страви можуть давати відчуття ситості. Адже такі страви ми їмо повільніше, тож відчуття насичення активується швидше.
Якщо говорити про напої, то, для прикладу, китайці практично завжди п’ють гарячу воду. Гаряча вода (не окріп, а температурою 50-60 градусів), випита натще, дуже корисна для організму: вона м’яко готує ШКТ до денної роботи, вимиваючи залишки їжі, шлунковий сік, слиз, що накопичилися за ніч на стінках шлунку і кишківника, – пояснюють медики. Так прискорюються обмінні процеси, покращується перистальтика, кровообіг, стан шкіри.
Холодна їжа
У 80-ті роки минулого століття серед богеми була популярна холодна дієта. Її перевагу пояснювали тим, що вживання охолоджених і навіть крижаних страв вимагає від організму великих затрат енергії для її переробки, і, відповідно, призводить до спалювання зайвих кілограмів.
Нині ж дослідники переконують, що вживання холодної їжі (особливо на сніданок та вечерю) може призвести до розладів шлунка, запалення товстої кишки, підвищеного газоутворення. Відбувається це через те, що холодну їжу організм перетравлює дуже повільно. Адже він має спершу нагріти її до температури тіла. До того ж вранці обмін речовин ще вимагає запуску, а ввечері він уже сповільнюється. Єдина пора дня, коли можна з’їсти щось холодне без особливої шкоди для здоров’я – середина дня.
Холодні напої теж мають свої недоліки. Вони затримуються в шлунку до нагрівання, тож не виконують своєї головної функції – очищення та зволоження організму. Надовго «зависаючи» у шлунку, така рідина призведе до набряклості.
Тепла їжа
Оптимальна температура харчів для організму – така ж, як і температура тіла. Тому їжа та напої, підігріті до 36-40oС, чудово засвоюються шлунково-кишковим трактом людини, нирками, печінкою.
Звичайна тепла вода допоможе організму: очистить кров, проведе детоксикацію через нирки, шкіру, лімфатичну систему, зволожить шкіру.
Ксенія БОЙКО