fbpx

Користь жиру для організму людини

Діліться інформацією з друзями:

У сучасному світі темп життя людини просто шалений. А з кожним роком він ще більше пришвидшується.

Потрібно вміти і встигати більше, щоб бути успішним. Отож, змінюються і запити до харчування. Ми прагнемо витрачати на готування страв мінімум часу, але вони мають бути смачними і корисними, заряджати енергією і не шкодити нашому здоров’ю. Основним джерелом енергії у нашому організмі є жирова тканина. І досить очікувано, що у світі, де людина отримує легкі калорії та веде сидячий спосіб життя, гостро постала проблема ожиріння та супутніх захворювань, таких як цукровий діабет, серцево-судинні хвороби тощо.

Наш багатовіковий механізм дав збій: ми не голодні, маємо гарний апетит. Але при цьому накопичуємо жирову тканину. Цікаво, чи дійсно жирова тканина є такою підступною і як її надлишок чи нестача впливають на стан організму.

Користь жиру

Почнімо з хорошого. Популярні зараз сушки (комплекси тренувань для моделювання тіла) не мають нічого спільного зі здоров’ям, а іноді й з красою. Жир виконує багато важливих функцій: він захищає внутрішні органи від травм, стресу та інших впливів навколишнього середовища, слугує запасним резервуаром енергії, створює привабливі форми, забезпечує красу волоссю та шкірі, а також відповідає за терморегуляцію. Крім того, завдяки жиру здійснюється транспортування поживних речовин в організмі та синтезуються гормони. Зокрема, репродуктивні та стероїдні, відбуваються процеси метаболізму. Звісно, йдеться про нормальну кількість жиру, тобто співвідношення його до всього іншого, що є в організмі – кісток, м’язів тощо.

Норми і співвідношення

Середньостатистична здорова кількість жиру в організмі становить від 21% до 31% для жінок і від 14% до 25% для чоловіків. З віком цей показник стає більшим. Це відбувається через природне сповільнення метаболічних процесів та зменшення м’язової тканини. Означає це тільки одне: потрібно посилити турботу про свій організм. Вік – не виправдання для зайвої ваги, а лише додатковий фактор ризику. До речі, лише у половині випадків за розподіл та кількість жиру в організмі відповідає генетика. Але навіть у такому випадку не слід звинувачувати у великому животі або товстій попі погану спадковість. Найчастіше причиною зайвої ваги все ж є неправильні харчові звички (переїдання), що передаються з покоління в покоління.

Коли друг перетворюється на ворога

Найбільш небезпечний вид жиру вісцеральний – той, що розташований навколо органів черевної порожнини. Він провокує розвиток патології серцево-судинної системи, підвищує рівень холестерину, може призвести до діабету другого типу і навіть розвитку онкологічних захворювань. Будучи ендокринним органом, жирова тканина бере участь у синтезі статевих гормонів. Тож неправильна кількість жиру може викликати порушення гормонального фону.

Згідно з класифікацією ВООЗ, ризик розвитку супутніх ожирінню захворювань різко збільшується при об’ємі талії понад 94 см у чоловіків, а для жінок критичною позначкою вважається 80 см. Надлишок жиру в організмі може спровокувати запальний процес. Працює це наступним чином: у результаті надлишку поживних речовин, які зберігаються у формі ліпідів всередині клітин жирової тканини, ці клітини поступово збільшуються в об’ємі, внаслідок чого їм починає бракувати кисню, тобто енергії. Розвивається окислювальний стрес, через що активуються клітини імунної системи. За цих умов організм починає боротися сам із собою.

Дефіцит не кращий за надлишок

Нестача жирової тканини є не менш небезпечною, ніж її надлишок. Досягти такого ефекту можна за допомогою жорстких дієт, які не мають нічого спільного з розумним споживанням жирів та балансом калорій, білків, жирів та вуглеводів. А це має наступні наслідки: суха, тьмяна шкіра, ламке волосся, подразнення слизових оболонок, порушення теплообміну, проблеми з нервовою системою, пам’яттю та концентрацією. Якщо ситуацію не виправити, починаються більш серйозні неприємності зі здоров’ям. Зокрема – ті ж гормональні порушення, збій місячного циклу у жінок. Можуть також розвинутися патології серця, судин, печінки, нирок.

https://harchi.info/