fbpx
Корисна, але не завжди й не всім

Корисна, але не завжди й не всім

Діліться інформацією з друзями:

Сезон молодої картоплі – в розпалі! Вона смачна, низькокалорійна й чудово урізноманітнює раціон українських сімей уже на початку червня. Але чи справді безпечно їсти цей коренеплід? Чи існують протипоказання? Кому потрібно обмежити вживання молодої картоплі, а кому взагалі слід її виключити з меню?

Молоду картоплю легко відрізнити від старої. Її шкірка тоненька, майже прозора, легко відстає від коренеплоду й часто має яскраве забарвлення. Сезон молодої картоплі – в розпалі.

Користь молодої картоплі

Улюблений багатьма коренеплід багатий на біофлавоноїди – сполуки, які підтримують еластичність капілярів, продовжують молодість організму. Молода картопля також містить низку мінеральних речовин, вітаміни групи А, В, а також багато вітаміну С. Для порівняння, в старій картоплі цього вітаміну втричі менше.

Через малу кількість простих цукрів і практично відсутність жирів і холестерину молода картопля показана в низькокалорійних раціонах. Крім того, вона містить органічні кислоти і клітковину, які корисні для травлення.

Кому не можна молоду картоплю

Усі перелічені переваги стосуються картоплі, яка вирощена природним способом без застосування хімічних добрив. Якщо ви самостійно виростили цей коренеплід або впевнені в добросовісності продавця, можете сміливо споживати продукт і годувати ним дітей.

Однак варто розуміти, щоб встигнути виростити молоду картоплю до сезону високої ціни, чимало виробників нехтують правилами. Надмірне підживлення мінеральними добривами, недотримання термінів збирання після обробки фунгіцидами та інсектицидами (засоби від хвороб і шкідників городніх культур) роблять картоплю більше шкідливою, аніж корисною. Тому придбану в магазині або на ринку в невідомих продавців молоду картоплю не можна вживати людям, які хворіють, дітям і вагітним жінкам. Усім іншим варто обмежити такий продукт у своєму меню.

Чим шкідлива молода картопля

Нітрати, які накопичуються в картоплі через недотримання агротехніки, чинять згубну дію на організм людини. У процесі хімічних реакцій вони набувають канцерогенних властивостей і можуть викликати злоякісні утворення. Саме коренеплоди, овочі, фрукти та ягоди є основним джерелом надходження нітратів до організму людини.

Через 4-6 годин після вживання продуктів, багатих на нітрати, можна помітити симптоми нітратного отруєння: нудота, діарея, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок. У цей час людина відчуває слабкість, тахікардію, іноді навіть запаморочення, болі в потилиці.

Марія МАТВІЙЧУК