Мабуть ви чули, що здоровий збалансований раціон обов’язково повинні містити горіхи. Однак вживати їх слід помірковано та помірно.
У чому користь
У них багато Омега-3, Омега-6, Омега-9 жирних кислот, які є «будівельним матеріалом» для мозку, нервової, серцево-судинної та ендокринної систем. Також вони мають протизапальний ефект. При вживанні горіхів організм насичується різними жирами.
Скільки і як їсти?
У нас найпопулярнішим та найбільш доступним видом горіхів є волоські. Зараз вони ще «молоді» і максимально насичені вітамінами та мінералами. Тому нині – найкращий час для їх вживання. Для загальнозміцнювальної дії достатньо з’їдати не більше 10 штук на добу. Стільки ж можна їсти і мигдалю. До речі, його називають ідеальним горіхом для вживання, бо він засвоюється краще за інших своїх «побратимів». Перед вживанням варто замочити мигдаль у холодній воді на годину, щоб зняти шкірку. Вона не тільки гірчить, а може викликати розлад шлунка.
Що ж до вживання лісового горіху (фундуку), то тут є свої особливості. Він досить «важкий» для травної системи. В ідеалі його потрібно їсти зовсім трішки – максимум 25 г на добу (приблизно 3-5 шт). При цьому важливо ретельно пережовувати. Фундук повільно перетравлюється і довго перебуває у шлунку. В результаті можуть з’явитися такі симптоми, як болі в животі та здуття. Після вживання фундука наступний прийом їжі повинен бути не раніше ніж за півтори години.
Чому «передозування» небезпечне?
У великій кількості горіхи можуть викликати алергію. До того ж через те, що вони досить важкі для перетравлення, можуть викликати розлади шлунково-кишкового тракту.
З якими продуктами найкраще поєднуються?
Ідеальне поєднання горіхів зі свіжою зеленню, овочами, тваринним білком. Горіхи також можна додавати в сир, але небагато – 30 грамів на 100 грамів сиру.
Волоські горіхи також чудово поєднуються з медом: поживні компоненти в цих продуктах доповнюють один одного і легко засвоюються.
Із чим «не дружать»
А ось інші різновиди горіхів з медом дружать погано, оскільки вони є важким рослинним білком, а мед — легким вуглеводом. Такий дует викликає газоутворення в шлунку або в кішківнику. Може спровокувати печію. Таке поєднання дуже «не любить» підшлункова.
Не варто поєднувати горіхи з продуктами, що містять глютен (наприклад, злакові – пшениця, жито, овес, ячмінь). Цей мікс не має жодного сенсу з погляду користі для організму, тому що клейка речовина глютен перешкоджає засвоєнню жирів.
Протипоказання
Щоб розуміти, чи можна людині взагалі їсти горіхи, потрібно зробити УЗД жовчного міхура та печінки. Річ у тім, що через підвищений вміст жиру горіхи – потужний жовчогінний засіб. І якщо людина схильна до застоїв жовчі або страждає на жовчнокам’яну хворобу, то в чистому вигляді горіхи їй протипоказані, бо можуть стати причиною печінкової кольки.
Із горіхами варто бути обережним гіпертонікам, людям, які мають ішемічну хворобу серця, підвищений рівень холестерину.
Не варто забувати, що горіхи дуже калорійні, тому тим, у кого є зайва вага, необхідно обмежити вживання будь-яких видів горіхів до 2-х штук на день
Чим корисні різні види горіхів
Волоські горіхи – джерело міді, цинку та вітамінів групи В. Завдяки поєднанню цих речовин покращується пам’ять.
В арахісі більше, ніж в інших горіхах, білка. Він має крововідновлюючу дію, тому корисний хворим на гемофілію.
Мигдаль – горіховий чемпіон із вмісту кальцію.
У фундука найвищий, в порівнянні з іншими горіхами, вміст фолієвої кислоти, яка потрібна для зачаття здорової дитини.
Кедрові горіхи багаті на вітамін Е та інші антиоксиданти, через що посилюють імунітет, а також йодом, тому можуть служити для профілактики порушень в роботі щитовидної залози.
За матеріалами інтернет-ресурсів